Pastat ja risotot

Ceviche-spaghetti

Ceviche kuuluu meidän perheen kesään tai muuten vain aurinkoisiin päiviin. Ihan ensimmäisen kotitekoisen cevichen pääsin maistelemaan muutamia vuosia sitten meidän ihanien Espoon ystävien luona. Se olikin sitten menoa sen ensimmäisen kerran jälkeen. Syyttää siitä saa Jiipeetä ja Ultsua. Tai ehkä tässä tapauksessa ennemminkin kiittää. Cevichessä yhdistyy kaikki parhaat maut, ainakin meidän makuun. Sitrusten reilu happo, chilin pieni potku ja tuoreiden yrttien maut. Tuoksusta puhumattakaan. Pieni määrä sokeria tasapainottaa makua juuri sopivasti. Ihan täydellinen makujen yhdistelmä. Pastaa tai spaghettia cheviche ei nomaalisti kaipaa, mutta näin koleana keväisenä päivänä hiilarit lämmittää annosta mukavasti. Kannattaa kokkailla, spaghetilla tai ilman!

Neljälle.

 • 300-400 g lohifileetä (tai muuta haluamaasi kalaa)
 • 1 iso lime (tai kaksi pientä)
 • 1 iso sitruuna (tai kaksi pientä)
 • 1-2 valkosipulin kynttä
 • 1 tuore chili (siemenet poistettuna)
 • 1 pieni paprika
 • 1 puntti korianteria (tai haluamaasi muuta yrttiä esim. lehtipersiljaa)
 • 1 puntti ruohosipulia
 • Reilusti suolaa myllystä
 • Ripaus sokeria
 • Mustapippuria

Lisäksi:

 • n. 400 g täysjyväspaghettia
 • Parmesaania
 • Oliiviöljyä
 • Seesamiöljyä

Leikkaa lohesta nahka pois ja siisti kala puhtaaksi. Leikkaa lohi pieniksi kuutioiksi. Rouhi mukaan reilusti suolaa ja sekoita.

Purista limestä ja sitruunasta mehut kulhoon. Hienonna valkosipuli pieneksi ja viipaloi chili. Kuutioi paprika ja hakkaa yrtit silpuksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja lisää mukaan lohikuutiot. Rouhi vielä mustapippuria sekaan ja sekoittele. Laita marinoitumaan viileään ainakin puoleksi tunniksi. Maistele välillä ja mausta tarvittaessa lisää.

Keitä spaghetti ohjeen mukaan REILUSSA suolassa ja vedessä. Jätä al denteksi. Huuhtele spaghetti ja palauta takaisin kattilaan. Lisää kattilaan marinoitunut ceviche ja sekoittele hetki. Lorauta mukaan reilusti hyvää oliiviöljyä sekä muutama pieni lusikallinen seesamiöljyä. Varmista, ettei spaghetti jää kuivaksi. Viimeistele parmesaanilastuilla. Maistele ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoile heti! Hörpi kaverina hapokasta valkoviiniä ja nauti!

Huom! Maun pitää olla selkeästi kirpeän raikas (ja takapotkuinen), joten älä säästele ainakaan sitruksissa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like