Kalat, Pääruoat

Kokonaisena savustettu nieriä ja chimichurri

Pitkä, kuuma kesä. Kaksi kliseistä sanaa, jotka yleensä kuvaavat osuvasti kesää, mutta ovat viime vuosina olleet lähinnä vitsi täällä meillä Suomessa. Siis pitkä ja kuuma! Ei tsiisus mikä todellinen vitsi, kun miettii esimerkiksi viime kesää.

Tämä kesä kuitenkin muutti tuon vitsin todeksi. Siis niin todeksi, ettei sitä meinaa uskoa todeksi ollenkaan. Mutta totta se on. Meillä todellakin on meneillään pitkä, ja ennen kaikkea (ihanan) kuuma kesä.

Nautitaan. Tai minä ainakin nautin. Nautin lämmöstä. Nautin auringosta. Ja nautin näistä ihanista kesäruoista. Nautin suuresti esimerkiksi tästä savustetusta Nieriästä ja mahtavan raikkaasta Chimichurrista. Ja nautin sen kylmän valkoviinin kera. Tehkää te samoin. Tätä kesää on vielä jäljellä.

Neljälle.

  • Nieriä
    • 1 kokonainen Nieriä, n. 1 kg (meillä taisi olla jopa 1,2 kg)
    • 2 limeä
    • 1/2 ruukkua lehtipersiljaa
    • 1/2 ruukkua minttua
    • Sormisuolaa
  • Chimichurri
    • 1/2 ruukkua lehtipersiljaa
    • 1/2 ruukkua minttua
    • 1/2 ruukkua korianteria
    • 1/2 ruukkua basilikaa
    • 2 valkosipulinkynttä
    • Pieni punasipuli
    • 1/2 tuore chili
    • 1 dl oliiviöljyä
    • 1/2 dl punaviinietikkaa
    • 1 limen mehu
    • 1 tl hunajaa
    • Reilusti suolaa (vajaa 1 tl+ hieman sormisuolaa suutuntumaksi)
    • Mustapippuria

Aloita maustamalla kala. Leikkaa limet siivuiksi ja revi yrtit reilulla kädellä (saa jäädä isoiksi). Ripottele reilusti suolaa kalan sisään ja työnnä yrtit päälle. Leikkaa kalan kylkeen/päälle muutama viilto ja ripottele niihin reilusti suolaa. Laita kala savustimeen ja anna savustua n. 30 minuuuttia, savustuspöntöstä riippuen (meillä sähkösavustin). Kala on kypsää, kun selkäevä irtoaa helposti.

Kalan savustuessa valmista chimichurri. Hakkaa yrtit, valkosipulit ja chili pieniksi. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Anna maustua kalan savustumisen ajan. Maista ja mausta suolalla tarvittaessa.

Kun kala on valmis, valuta osa kastikkeesta suoraan kalan päälle ja sisään. Anna vetäytyä muutama minuutti. Laita loput kastikkeesta tarjolle ja tarjoile annos kylmän valkoviinin kera.

Previous Post Next Post

You Might Also Like