Lihat, Pääruoat

Karitsanliha flatbread

Juu tiedän! Ja te tiedätte! En ole hyvä taikinoiden kanssa. En edelleenkään. Ja siksi olen erityisen ylpeä tästä lähes onnistuneesta flatbreadista.

Olen nimittäin jo vuosia käynyt taikinataistelua täydellisen pitsataikinan löytämiseksi. Siis vuosia. Ei päiviä, viikkoja tai kuukausia, vaan ihan (epä)täydellisiä vuosia. Täydellistä pitsataikinaa en vieläkään ole löytänyt eikä sitä tästä tietenkään syntynyt. Mutta  oikein kelpo taikina flatbreadin venyttelyyn siitä kehkeytyi.

Onnistuin siis voittamaan yhden (ja ensimmäisen) taikinataistelun ihan sata-nolla. Taikina oli itse asiassa kaunis. Se jopa käyttäytyi käsissäni juuri niinkuin piti. Ihan kuin unelma. Ja mitä vielä, makukin oli jopa kiitettävän puolella. Pienen pieni sitkokin juuri sopiva.

Siis tässä on onnistunut, lähes täydellinen, flatbread. Olkaa hyvä!

4 leipää.

 • Flatbread
  • 1 dl (n. 40 asteista) vettä
  • n. 2,5 dl vehnäjauhoa
  • n. 1 tl kuivahiivaa
  • n. 1-1/2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
 • Korianteriraita
  • n. 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 valkosipulinkynsi raastettuna
  • 1 puntti tuoretta korianteria
  • 1/2 limen mehu
  • Suolaa
  • Sokeria
  • Mustapippuria
 • Kurkkusalsa
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 tuore (mieto) chili
  • 1 pieni punasipuli
  • 1 puntti tuoretta minttua
  • 1 pieni kurkku
  • 1 limen mehu
  • 2-3 rkl punaviinietikkaa
  • n. 1 tl suolaa
  • n. 1 tl sokeria
 • Karitsa
  • n. 400 g karitsan sisäfileetä (yrttimarinoitu)
  • Sormisuolaa
  • Voita paistamiseen
 • Lisäksi
  • Pala hyvää fetajuustoa

Aloita valmistamalla taikina. Lämmintä vesi hieman kädenlämpöä lämpöisemmäksi. Lisää kuivahiiva ja sekoita hyvin. Lisää jauhoja vähitellen. Vaivaa hetki ja lisää lopuksi öljy. Vaivaa öljy hyvin taikinan sekaan ja jätä kohoamaan lämpimään n. 30 minuutiksi.

Taikinan kohoamisen aikana valmista kurkkusalsa ja korianteriraita.

Korianteriraita:

raasta valkosipuli ja hienonna korianteri. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita tekeytymään viileään.

Kurkkusalsa:

hienonna valkosipulinkynnet, chili, punasipuli sekä minttu. Halkaise kurkku ja kaiverra sisus pienellä lusikalla pois. Leikkaa kurkku pieniksi kuutioiksi. Sekoita ainekset keskenään ja lisää limen mehu, punaviinietikka ja mausteet. Sekoita ja laita viileään maustumaan.

Valmista flatbreadit. Vaivaa kohonnutta taikinaa hetki ja jaa se neljään osaan. Kauli taikinoista (jauhon avulla) ohuita, soikion muotoisia leipäsiä. Jätä liinan alle kohoamaan siksi aikaa, kun paistat karitsat.

Pyyhi lihoista ylimääräinen marinadi pois ja ripottele päälle sormisuolaa. Kuumenna öljy grillissä tai pannulla mahdollisimman kuumaksi. Lisää karitsat pannulle kahdessa erässä. Paista fileitä pari minuuttia kerrallaan välillä käännellen siten, että kaikki pinnat tulee paistettua kiinni. Nosta lihat jälkikypsymään folioon (lihan pitää jäädä reilusti roseeksi).

Kuumenna grilli tai parilapannu kuumaksi. Paista leivät kypsäksi, n. pari minuuttia per puoli. Leipien pinta saa tummua reilusti.

Siivuta karitsan fileet ohuiksi viipaleiksi.

Kokoa lämpimien leipien päälle karitsaa, kurkkusalsaa, korianterikastiketta. Mausta vielä tarvittaessa ripauksella sormisuolaa ja mustapippurilla. Koristele tuoreilla yrteillä ja valuta päälle hyvää oliiviöljyä. Viimeistele fetajuustolla. Ihan järkyttävän hyvää!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like