Kanat, Pääruoat

Voikana eli Intialainen Butter Chicken

Varoitus. Nyt tulee parin minuutin paatos ruokavalioasiaa. Jos olet jo kurkkua myöten täynnä kyseistä aihetta (kuten useinmiten minäkin), niin hyppää suoraan tämän taivaallisen Voikanan reseptin kimppuun. Ja nauti siitä hyvällä omalla tunnolla.

Luin sattumalta Kaisa Jaakkolan artikkelin ”Oletko sekaisin ruokaviidakossa”. Yleensä jätän aiheeseen liittyvät jutut muille luettavaksi ja ruodittavaksi, mutta onneksi tällä kertaa päätin jutun lukea. Ja juuri tämän jutun. Itse asiassa luin artikkelin ensimmäisen kerran jälkeen, toisen ja kolmannenkin kerran. Ja mitä useampaan kertaan jutun luin, sitä vakuuttuneemmaksi tulin siitä, että kirjoittaja on aiheessa täysin oikeilla jäljillä. Ei turhaa jeesustelua vaan painavaa asiaa vuosikausien kokemusten perusteella. Tämä on siis minun mielipiteeni (joka siis koskee perusterveitä ihmisiä), teillä kaikilla on omanne.

”Pitäiskö minun syödä gluteenitonta ruokaa? Olisiko maidoton kumminkin parempi tai hyvä tuohon kylkeen? Ja siis pitääkö nyt hiilareita syödä vai vältellä? Vähintäänkin sokeri on pakko karsia, kun luin jostain että addiktoi ihan kuten heroiini! Entä voinko enää juoda kahviani maidolla, kun jossain sanottiin että siihen pitäisi sekoittaa voita ja jotain rasvanpolttoöljyjä”.  Kysymykset ovat poimintoja jutusta ja Kaisan Jaakkolan asiakkailta, jotka näyttävät olevan nykypäivän ruokaviidakossa sekaisin kuin seinäkellot. Ja syystäkin. Joka puolella toitotetaan terveellisemmän ruokavalion ja uusimman suuntauksen perään, ja useimmiten vielä painavin perustein.

Miten sitten valita niistä sadoista painavista ruokavaliosuosituksista ja suuntauksista juuri itselle sopiva? Tarviiko perusterveen ihmisen oikeasti  esimerkiksi välttää hiilareita, olla käyttämättä maitotuotteita tai jättää sokeri täysin pois???

Syömisen ei tarvitse olla niin kamalan vaikeaa. Parempia valintoja tietysti kannattaa tehdä, mutta voisiko niitä tehdä rennolla mielellä? Mitä vähemmän ruokavaliota joutuu rajoittamaan, sen parempi psykologisesti. Pidän terveellistä, rentoa ja iloista syömistä tärkeämpänä kuin kireää sixpackia. Jälkimmäinen kun ei ole mikään terveyden tae. Samassa vartalossa voi asua onneton ja syömisestä ahdistunut mieli”. 

Juuri näin! Kaisan ajatuksena onkin raakojen rajoitusten sijaan laittaa, ainakin ensin, perusasiat kuntoon. Ja syödä ilolla:

1. Syötkö joka aamu riittävästi (ainakin 20g) proteiinia ja vihanneksia, marjoja tai hedelmää sisältävän aamupalan?
2. Syötkö säännöllisesti 4-6 kertaa päivän aikana?
3. Sisältääkö ruokavaliosi riittävästi proteiinia – ainakin kämmenellisen verran vähintäänkin pääaterioilla, mieluiten kaikilla aterioilla?
4. Syötkö päivän aikana vähintään 500 grammaa vihanneksia, marjoja ja hedelmiä? Mieluiten annoksen joka aterialla?
5. Syötkö hitaita hiilareita kuten kauraa, ruista, bataattia, täysjyväriisiä tms. ainakin 2-3 aterialla päivässä? Ja jos liikut paljon, joka aterialla?
6. Käytätkö päivittäin ainakin 4-6 ruokalusikallista rasvoja monipuolisesti eri lähteistä, esim. pähkinöitä, avokadoa, kylmäpuristettua öljyä?
7. Syötkö kalaa 2-4 kertaa viikossa? Jos et, käytätkö päivittäin kalaöljyä?
8. Pystytkö joustamaan syömisestä ilman että siitä tulee kompensointia rankaisemalla tai muuta pahaa mieltä aiheuttavaa toimintaa?

Näiden perusasioiden jälkeen ”voi halutessaan kikkailla ruokavaliolla lisää. Usein tässä vaiheessa se vain käy tarpeettomaksi ja rennosta syömisestä ei enää halua päästää irti”.

Minä uskon juuri tämäntyyppiseen ”suuntaukseen”. Peruasiat kuntoon. Ja kohtuudella kaikkea, niin voi välillä herkutellakin. Rennosti, ei ahdistuneesti.

Rennoilla mielin siis myös tämän Voikanan nautiskeluun.

(Lue koko juttu: ”Oletko sekaisin ruokaviidakossa”)

Neljälle.

 • n. 500-600 g kanan sisäfileitä
 • 2 rkl  turkkilaista jogurttia
 • Sormisuolaa
 • Öljyä paistamiseen
 • Voi-tomaattikastike:
  • 50 g voita
  • 1 iso sipuli
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 1 rkl kurkumaa
  • 1 rkl juustokuminaa
  • 1 rkl jauhettua korianteria
  • 1 tl kuminansiemeniä
  • 4 tomaattia
  • 4 dl kookosmaitoa
  • 1-2 tl suolaa
 • Valkosipuliraita:
  • 1 prk ranskankermaa
  • 1/2 – 1 sitruunan mehu
  • 2 valkosipulin kynttä
  • Sormisuolaa
  • Pari hyppysellistä sormisuolaa
  • Mustapippuria
 • Lisäksi:
  • Tuoretta korianteria
  • Vähäsuolaista soijaa
  • (Täysjyväriisiä)

Leikkaa kanafileet suupaloiksi. Suolaa kevyesti sormisuolalla. Sekoita jogurtti kanoihin ja jätä mehevoitymään.

Valmista valkosipuliraita. Hienonna valkosipuli ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Kastikeraita saa olla sitruunainen.

Valmista kastike. Leikkaa valkosipuli ja sipuli pieneksi. Leikkaa tomaatit lohkoiksi. Laita voi kattilaan ja anna sulaa. Lisää sipulit ja kuullota niitä keskilämmöllä noin viitisen minuuttia. Lisää mukaan mausteet eli kurkuma, juustokumina, jauhettu korianteri ja kuminansiemenet. Kuullota vielä hetki kunnes tuoksu on taivaallinen. Lisää tomaatit ja kookosmaito. Anna poreilla pienellä lämmöllä noin 10 minuuttia.

Paista kastikkeen poreilun aikana kanat pannulla reilussa öljyssä kunnes saavat hieman väriä.

Soseuta kastike sauvasekoittimella tasaiseksi ja hieman kuohkeaksi. Kaada kastike pannulle kanojen päälle ja anna vielä poreilla viitisen minuuttia. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoile riisin tai Naan-leivän kanssa. Laita tarjolle tuoretta korianteria ja vähäsuolaista soijaa. Vaarallisen hyvää!

Alkuperäinen resepti: Soppa365

Previous Post Next Post

You Might Also Like