Lihat, Pääruoat

Potkua Burgundin padasta

Syöminen on ihanaa silloin, kun ruoka on hyvää. Erityisen herkulliselta ruoka maistuu usein silloin, kun kokkausvuoro sattuu jollekin toiselle kuin itselle. Pari pakkasviikonloppua sitten meidän perheessä sattui miesten vuoro. Sain seurata Juhan puuhastelua kauhanvarressa, samalla kun itse huolehdin lapsesta tuhtia punaviiniä tissutellen (ei muuten huono päivä ollenkaan.) Juha on hyvä keittiössäkin. Vahvuutena ehdottomasti maustaminen. Reilulla kädellä vähän kaikkea. Niin että, makua tulee yllin kyllin. Välillä maistellen, niin että kohtuus kuitenkin (ehkä) säilyy. Tämänkin kokkausvuoron lopputuloksena syntyi niin herkullinen Burgundin pata, etten halunnut poistaa siitä mitään, saati lisätä siihen mitään. Edes ripausta suolaa. Parasta padassa on kunnon jälkipotku. Miten se tehdään? En edes kunnolla tiedä. Haastavinta tässä onkin reseptin kirjoittaminen. Eihän niitä tarkkoja maustemääriä ole kenenkään päässä, edes Juhan. Valmista siis tästä padasta juuri sellainen kuin se itsellesi parhaiten maistuu. Muista kuitenkin maustamisessa reilu käsi, niin saatat päästä lähelle tätä parasta potkua.

Neljälle.

 • n. 700g naudan sisäpaistia
 • 1 rasia pekonikuutioita
 • Pari rkl hillosipuleita
 • 200g tuoreita herkkusieniä
 • 1 pieni prk tomaattipyrettä
 • 10 valkosipulin kynttä kokonaisena
 • 2 sipulia kuutioituna
 • 1/2 ploa punaviiniä
 • 1 lihaliemikuutio
 • 1/2 ltr vettä
 • 2 laakerinlehti
 • 1-2 tl kuivattua timjamia
 • Muutama reilu pyöräytys chiliä
 • Kunnon tujaus cayennepippuria
 • 1/2 sitruunanmehu
 • Ripaus sokeria
 • Mustapippuria
 • Suolaa
 • (Suuruste tarvittaessa: 2 rkl voita ja 2 rkl vehnäjauhoja)

Vaihe 1: Leikkaa lihasta nopan kokoisia palasia ja paista ne kullanruskeiksi. Kuullota sipulit, valkosipulit ja pekoni. Siirrä pataan. Lisää punaviini, lihaliemikuutio ja vettä siten, että lihat peittyvät. Laita 200 asteiseen uuniin ja anna hautua n 1/2 tuntia. Noin vartin jälkeen mausta pata ensimmäisen kerran: laakerinlehdet, timjami, mustapippuri, suola, reippaasti chiliä ja cayennepippuria.

Vaihe 2: Pilko ja ruskista sienet kevyesti sekä hillosipulit. Lisää pataan sienet, hillosipulit sekä tomaattipyree ja sokeri. Hauduta 150 asteisessa uunissa noin tunnin verran.

Vaihe 3: Halutessa suurusta pata voilla ja vehnäjauhoilla. Ja uusi kierros mausteita. Purista mukaan sitruunanmehu. Anna hautua noin tunti. Maistele ja mausta lisää.

Tarjoile haluamasi lisukkeen kera. Meillä ahmittiin ensimmäisenä päivänä riisin kera ja toisena päivänä perunamuusin kanssa. Tuhti punaviini on lähes pakollinen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like