Kalat, Kastikkeet, Pääruoat

Lohiburger ja tillitartar

Vihaan kaikkea ylimääräistä tavaraa. Tai ainakin kaikki ylimääräinen tavara pitää olla poissa silmistä. Silloinhan käy useinmiten niin, että se on myös poissa mielestä. Kuitenkin pari kertaa vuodessa ne ”poissa silmistä, poissa mielestä” -tavaroita täyteen tukitut kaapit tukkii myös mielen ja tavarat tippuu sitä myöten myös silmille. Hyvä, että tippuu, sillä viime viikolla kaappeja siivotessa silmiin osui vähän vahingossa läjäpäin vuosia vanhoja ruokalehtiä. Kaappien siivoamisen sijaan uppouduin useaksi tunniksi sohvan mutkaan selailemaan näitä herkullisia ”aarteita”. Tässä yksi ihana resepti minkä poimin vuoden 2012 (03) Glorian Ruoka&Viini -lehdestä. Ihanan raikas lohiburger ja tillitartar. Kaapit jäi toistaiseksi siivoamatta, mutta mieli täyttyi tavaroiden sijaan herkullisista ideoista.

Neljälle.

 • Lohipihvit:
  • n. 600 g lohifileetä
  • 1 (salotti)sipuli
  • 1 tl piparjuurta raastettuna
  • 1 kanamuna
  • 1 tl suolaa
  • Mustapippuria maun mukaan
  • Öljyä tai voita paistamiseen
 • Tillitartar:
  • 1 pieni suolakurkku
  • 1 dl majoneesia
  • Vähintään 1/2 punttia tilliä
  • 2 rkl kapriksia
  • 1 tl sitruunankuorta raastettuna
  • Pari puristusta sitruunan mehua
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl sokeria
  • Mustapippuria maun mukaan
 • Lisäksi:
  • Rapeaksi paahdettua sämpylää tai paahtoleipää
  • Rapeaa salaattia revittynä
  • Punasipulia viipaloituna
  • Tomaattia ja/tai paprikaa viipaloituna
  • Fetajuustoa
  • Tillitartaria reilusti lusikoituna

Poista lohesta nahka ja mahdolliset ruodot. Leikkaa lohi mahdollisimman pieniksi kuutioksi. Hienonna sipuli ja raasta piparjuuri, heitä ne lohen joukkoon. Sekoita mukaan kanamuna. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna massan vetäytyä jääkaapissa noin puoli tuntia.

Valmista sillä välin tillitartar. Kuutioi suolakurkku ja hakkaa tilli pieneksi. Pese ja raasta sitruunankuori hienoksi. Sen jälkeen sekoita kaikki ohjeen ainekset keskenään. Laita maustumaan jääkaappiin burgerien valmistumisen ajaksi.

Muotoile lohimassasta neljä pihviä. Huom! massa saa jäädä löysäksi, että pihvi pysyy mehukkaana. Paista pihvejä keskilämmöllä noin 3-5 minuuttia per puoli, riippuen pihvin paksuudesta. Käännä varovasti, ettei ainakaan pahasti hajoa.

Kokoa burgerit haluamallasi tavalla paahdettujen leipien päälle väliin. Lusikoi mukaan reilusti tillitartaria. Tarjoile joko sellaisenaan tai vaikka Bistron ranskalaisten kera.

Previous Post Next Post

You Might Also Like