Kastikkeet

Romesco

Romesco-salsa kuuluu espanjalaisiin kastikeklassikoihin. Syvät maut haetaan tummaksi paahdetuista paprikoista, tomaateista ja manteleista. Osa tykkää rouheasta salsasta, toiset taas pehmestä tahnasta. Minä kannatan jälkimmäistä, jolloin se sopii hyvin esimerkiksi rapeaksi paahdetun leivän ja härkätartarin väliin. Rouheampi versio ehkä kivempi vaikka grillatun lihan kanssa.

Varioin reseptin Herlevin ja Björcin ohjeista. Helppous kallistui enemmän Herlevin puolelle. Hyvin maistui!

Kahdelle.

  • 2 tomaattia
  • 1 iso punainen paprika
  • 1/2 dl manteleita
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1/2-1 dl oliiviöljyä
  • 1 rkl sokeria
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • Puoli kourallista kähäräpersiljaa
  • Suolaa
  • Mustapippuria

Pilko tomaatit, paprika ja valkosipulit, ja paista niitä oliiviöljyssä niin kauan, että tumma väri tarttuu. (Vaihtoehtoisesti ja  ”oikeaoppisesti”, kuuleman mukaan, paprikat paahdetaan uunissa ja tomaateissa suositaan säilykeversioita. Valitse oma tapasi). Heitä joukkoon mantelit ja paahda hetki. Lisää etikka ja mausteet ja hauduta muutama minuutti. Kaada korkeaan kippoon ja surauttele sauvasekoittimella salsaksi tai tahnaksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria ja/tai etikkaa. Voit myös lisätä öljyä, jos kastike jää liian jäykäksi. Anna maustua pieni hetki ennen tarjoilua.

Alkuperäiset reseptit: Tomi Björck, Huippukokin kotiruokaa 2+Akseli Herlevi, Herlevi Liekeissä

Previous Post Next Post

You Might Also Like