Lihat, Pääruoat

Kaalilaatikollinen nostalgiaa

Kotiruoka (ja perinneruoat) tulevat olemaan vuoden 2016 kuumimpia ruokatrendejä. Kyllä! Kerrankin trendi, joka tempaisee helposti myös minut mukaan. Kaikki kunnia niille mummoille ja papoille, äideille ja isille, jotka ovat opettaneet meille ne syvimmät salat perinteikkääseen kotiruokaan. Erityiskunnia kuuluu minun Mummolleni, joka taiteili mm. maailman parhaimmat kaalikääryleet vielä satavuotiaanakin. Hattu päästä ja nöyrä kiitos kaikista niistä herkullisista mauista ja lämpimistä muistoista Mummolleni sinne pilven reunalle.

Vuosi ehti hädin tuskin vaihtua, kun työnsin karjalanpaistin uuniin ja vatkasin perunamuusin kuohkeaksi voin ja kerman avulla. Vajaan neljän tunnin hautumisen jälkeen liha suli suuhun, ilman minkäänlaista kikkailua. Mausteena vain suola, pippurit ja pari laakerinlehteä. Ruoka oli nielaistu ennenkuin ehdin kuvan ottaa. Trendistä innostuneena päätin tänään jatkaa samaa linjaa, vähemmällä hotkimisella. Reilusti siirappia, vähän chiliä ja valkosipulia. Kaali, riisi ja jauheliha. Ja tietenkin kermaa. Parin tunnin haudutus ja yksi parhaimmista kaalilaatikoista oli valmis. Kannattaa valmistaa reilu annos, niin jää huomisellekin.

Neljälle-viidelle.

Riisi:

 • n 3 dl vettä
 • 1 tl suolaa
 • 1 dl puuroriisiä

Keittele miedolla lämmöllä kunnes vesi on imeytynyt riisiin.

Jauheliha:

 • 400g jauhelihaa
 • 2 isoa sipulia
 • 1 chili siement poistettuna
 • 2 valkosipulin kynttä
 • 1/2 tl valkopippuria
 • Reilusti mustapippuria
 • Suolaa

Paista jauheliha, sipuli, chili ja valkosipuli kypsäksi. Mausta suolalla ja pippureilla.

Kaali:

 • n 1kg kaalta
 • Reilu loraus öljyä
 • 2-3 rkl siirappia

Suikaloi kaali, lisää öljy ja kaalet kasariin ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia(välillä sekoittaen) kunnes kaali on pehmentynyt hiukan.

Laatikko:

 • 3-4 dl lihalientä (esim. vasikanfondista)
 • 2 dl kermaa
 • Voita
 • Korppujauhoja

Sekoita riisi, jauheliha ja kaalet keskenään, ja kaada ne uunivuokaan. Lisää lihaliemi ja kerma. Ripottele päälle korppujauhoja ja voinokareita. Paista 175 asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä foliolla.

Jos haluat tuunata laatikkoa nykypäivään, niin korvaa osa nesteestä(lihaliemi/kerma) kookosmaidolla. Toimii takuuvarmasti!

Nostalgista Uutta Vuotta 2016!

Previous Post Next Post

You Might Also Like