Alkuruoat

Kalaisaa Joulua; lohitartar ja silakat boquerones

Joulufiilistelyt jatkuu! Tänä viikonloppuna tekaisin jälleen parit makupalat tulevasta joulun kalapöydästä. Nyt herkuteltiin lohitartarin ja silakoiden parissa. Alkuviikosta vuoron saa kuhacheviche. Itsenäisyyspäivänä päästiin jo maistelemaan limegraavattua lohta. Näiden lisäksi meidän ISON perheen joulupöydässä tarjoillaan savusiikaa, kylmäsavulohta ja tietenkin sillejä. Ilahduttavaa on se, että kalaherkut maistuvat myös lapsille ja nuorille. Toki mahat täyttyvät myös kinkusta, kalkkunasta ja porosta sekä laatikoista. Jälkkäreillekin yleensä löytyy vielä tilaa, ainakin pienen sulattelun jälkeen. Ja suklaatahan voi syödä vaikka pienessä ähkyssä.

Jokaisella perheellä on omat jouluperinteensä. Niistä on ihana pitää vuosi toisensa jälkeen kiinni. Ne tekevät joulusta juuri oman perheen näköisen. Mutta kannattaa perinteitä uhmaten myös kokeilla uusia makuja. Tässä teille vinkiksi pari helppoa kalaherkkua. Käyvät muuten joulun lisäksi erinomaisen hyvin myös juhannuksen noutopöytään!

Silakat Boquerones neljälle-viidelle:

 • 500g silakkafileitä
 • Kypsytysliemi:
  • 4 dl vettä
  • 1 dl väkiviinaetikkaa
  • 1 rkl suolaa
  • 1 rkl sokeria
 • Mausteliemi:
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 dl valkoviinietikkaa
  • 1 dl sitruunan mehua
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tuore chili, osa siemenistä poistettuna
  • 1 ruukku kähäräpersiljaa
  • 2 valkosipulin kynttä hakattuna
  • Reilu 1 rkl kapriksia

Aloita sekoitamalla kyspsysliemi. Sekoita vain kaikki aineet keskenään kannelliseen rasiaan. Sen jälkeen nylje silakkafileet vetämällä silakan nahka peukalon ja keskisormen avulla irti. Näin saata yhdestä silakasta kaksi fileettä. Vaatii hieman sorminäppäryyttä, mutta pieni työ kannattaa aina, maku on autenttisempi. Lisää silakat kypsytysliemeen. Varmista, että silakat peittyvät täysin. Anna kypsyä viileässä ainakin 6 tuntia, mielellään yön yli.

Valuta kypsyneet silakat lävikössä, voit vähän myös huuhdella kylmällä vedellä. Sekoita mausteliemen ainekset keskenään. Lado silakat kannellisiin purkkeihin ja valuta mausteliemi päälle. Anna tekeytyä viileässä ainakin 4 tuntia. Voit valmistaa silakat hyvissä ajoin, sillä ne säilyvät jääkaapissa hyvinä pari viikkoa, kunhan käytät aina puhdasta haarukkaa silakoita onkiessa.

P.S. Boquerones on muuten klassinen espanjalainen tapas, joka yleensä valmistetaan sardiinista tai sardellista.

Lohitartar neljälle-viidelle:

 • 150g graavilohta
 • 150g kylmäsavulohta
 • 1 pieni punasipuli
 • 1 sitruunan mehu
 • 1 ruukku ruohosipulia
 • 1 prk smetanaa (jos haluat tuhdimman version, niin korvaa osa smetanasta majoneesilla)
 • Suolaa
 • Mustapippuria

Pilko lohet, sipuli ja ruohosipuli pieneksi ja sekoita keskenään. Purista sekaan sitruunan mehu. Sekoita joukkoon smetana. Rouhi päälle mustapippuria ja tarvittaessa suolaa. Anna tekeytyä viileässä ainakin muutaman tunnin ajan. Lohitartar maistuu erityisen hyvältä saaristolaisleivän tai joululimpun päällä.IMG_3795

Molemmista resepteistä on kiittäminen Vappua. Alkuperäiset reseptit: Vappu Pimiä, Vapun reseptikirja

Previous Post Next Post

You Might Also Like