Kalat, Kastikkeet, Pääruoat

Paistettua siikaa ja hunaja-soijakastike

Kalansyöjän sydän kiittää, sanotaan. Niin kiittää myös minun sydämeni, erityisesti tästä Siika-annoksesta. Maku jo itsessään, nahkapuoli alaspäin kirkastetussa voissa paistettuna, suolan, pippurin ja sitruunan kera riittäisi, etenkin kesällä. Mutta nämä syksyn pimeät ja kylmät illat vaatii ruoaltakin mielestäni enemmän. Kylmät kastikkeet ovat omia suosikkeja kalan painikkeeksi, joten päätin vaihteeksi kokeilla jotain muuta. Ja uutta. Yhdistelin tämän kastikkeen kahdesta eri Björcin reseptistä. Kastike yllättää hapokkuudella, joten voit alkuun lisätä valkoviinia, riisiviinietikkaa ja sitruunaa varovasti. Lisäile lopuksi, jos tarve vaatii. Rapean siian ja basmatiriisin päällä maut napsahti kohdilleen.

Kahdelle.

 • n 500g (nahallista) siikaa
 • Voita
 • Suolaa
 • Pippuria

Suolaa ja pippuroi siika ja anna maustua vähintään sen aikaa, kun pilkot kastikeainekset. Paista siika kuumalla pannulla voissa nahkapuoli alaspäin kunnes paistopinta on rapea. Käännä ja paista toista puolta vain pienen pieni hetki. Anna levähtää kastikkeen valmistumisen ajan.

Valmista kastike.

 • Öljyä
 • Pieni pala tuoretta inkivääriä(n 2cm)
 • 1-2 valkosipulin kynttä
 • 1 salottisipuli
 • 1 mieto chili siemenet poistettuna (voit jättää myös kokonaan pois)
 • 0,5-1 dl hyvää valkoviiniä
 • 1-2 rkl riisiviinietikkaa
 • 2 rkl tummaa sokeria esim. muscovado
 • 1/2 sitruunan mehu (tai vain pieni puristus)
 • n 2 dl vähäsuolaista soijaa
 • n 4-5 rkl hunajaa (minä käytin akaasiahunajaa)

Pilko ainekset ja kuullota sipuli, valkosipuli, inkivääri ja mahdollinen chili öljyssä. Kaada mukaan valkoviini ja etikka, keittele kunnes suurin osa nesteestä haihtunut. Lisää sokeri ja kääntele hetki. Sekoita mukaan soija, hunaja ja puristus sitruunanmehua. Keittele hetki ja siivilöi sattumat kastikkeesta pois. Keitä vielä lisää miedolla lämmöllä noin vartin verran ja maistele. Kastike saa olla hapokas, mutta jos haluat tasata makua, niin lisää makeutta mukaan hunajan avulla. Valele kastike kalan päälle ja tarjoile haluamasi lisukkeen kera.

Idea reseptiin: Tomi Björck, Huippukokin kotiruokaa

Previous Post Next Post

You Might Also Like