Alkuruoat, Pääruoat

Paahdettu valkosipulikeitto

Vielä on kesää jäljellä. Vaikka päivät ehkä vähän viilenevät, niin illat pysyvät lämpiminä. Ainakin paksun viltin mutkassa tarkenee seurata iltojen hämärtymistä ja lyhtyjen loistetta. Elokuu onkin kesäkuukausista tunnelmallisin. Syksyn uhkasta huolimatta, tai juurikin siitä johtuen. Rapukausi ainakin on parhaimmillaan. Meillä ehdittiin jo yhdet pienet kekkerit juhlia, hyvässä seurassa tietenkin. Näiden rapukekkereiden alkuun lusikoitiin tätä herkullista valkosipulikeittoa. Erityisen herkullista siitä tekin sen, että keitto oli oman äitini kokkaama. Paahteisuus, kermaisuus ja samettisuus teki keitosta suussasulavan. Lisämauste ”äiti” teki siitä parhaimman.

Tunnelmallista ja rapurikasta elokuuta. Syökää, juokaa ja laulakaa!

Neljälle alkuruoaksi.

 • 4 kokonaista isoa valkosipulia
 • Oliiviöljyä
 • 1 salottisipuli
 • 1 rkl voita
 • 1-2 jauhoista perunaa
 • 3 dl maitoa
 • 3-4 dl kuohukermaa
 • Hyppysellinen sokeria
 • Tuoretta timjamia
 • 1-2 tl suolaa
 • 1/4 tl valkopippuria

Leikkaa valkosipuleista kärki pois ja laita pieneen uunivuokaan tai pellille. Lorauta päälle oliiviöljyä ja paahda 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia tai kunnes sipulit ovat paahtuneet ja pehmentyneet. Kuori perunat ja sipuli, ja paloittele ne. Lisää kattilaan voita ja kuullota perunoita ja sipuleita hetki. Purista sormilla paahtuneet ja pehmenneet valkosipulit mukaan kattilaan. Lisää sokeri ja paahda hetki. Lisää maito ja tarvittaessa osa kermasta sekä yksi timjaminoksa, ja porisuttele kunnes perunat ovat kypsiä. Nosta timjaminoksa pois ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää kerma, valkopippuri ja suolaa maun mukaan ja surauttele vielä kunnes keitto on samettista. Lämmitä lautaset ja tarjoile heti hyvän valkoviinin seurana. Ihan hyvää tästä varmasti tulee ilman äitiäkin.

Alkuperäinen resepti: Kulinaari

Previous Post Next Post

You Might Also Like