Jälkkärit

Lappapuuro

Lappapuuro, vispipuuro, puolukkapuuro. Rakkaalla puurolla on monta nimeä. Ja makuja ja valmistustapoja varmasti vähintään yhtä monta. Minulle tämä puuro tuo mieleen muistoja joka lusikallisella, ihanan lämpimiä muistoja lapsuudesta. Jo silloin lappapuuro oli minulle suurta herkkua. Pienen tytön pitkän päivän illat ja väsyneet aamut oli helposti pelastettu oman äitin tekemällä lappapuurolla. Päällä tietenkin nätti kerros sokeria ja kuohukermaa. Olin silloin sitä mieltä, että juuri minun äitini osasi vatkata parhaimman lappapuuron. Mieli ei ole siitä juurikaan muuttunut. Äitini opetti, että parhaimman puuron juju piilee kuohkeudessa, jonka saa aikaan vain vatkaamalla. Äidin opit ovat useinmiten niitä parhaimipia. Pieniä suuria asioita, jotka kestää läpi elämän. Kiitos minun äitille.

Neljälle-viidelle.

  • Vajaa litra vettä (8-9 dl)
  • 4 dl puolukoita
  • Reilu 1 dl mannasuurimoita
  • Muutama rkl sokeria
  • Pieni ripaus suolaa
  • (Vaniljatanko tai vaniljasokeria)

Laita vesi ja jäiset puolukat kattilaan. Voit heittää mukaan halkaistun vaniljatangon siemenet. Keittele noin 10 minuuttia tai kunnes alkaa hieman mehustua. Siivilöi puolukan kuoret pois ja kaada ”mehu” takaisin kattilaan. Lisää suola, sokeri ja mannasuurimot koko ajan sekoittaen ja keittele miedolla lämmöllä kunnes puuro suurustuu sopivasti. Anna jäähtyä. Ja nyt tulee se tärkein vaihe: vatkaa jäähtynyt puuro kunnolla sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Jos haluat, niin voit maustaa vaniljasokerilla. Herkuttele aamupalana, iltapalana, välipalana tai arki-illan jälkkärinä!

Previous Post Next Post

You Might Also Like