Alkuruoat

Kuumottava kurpitsakeitto

Helan går sjung hopp faderallan lallan lej, Helan går…siinä kaikki mitä rapulauluista osaan ja muistan! Mutta ei hätää. Vaikka meidän syyskuinen rapujuhla ei täyttynyt juomalauluista, niin kuitenkin herkullisista hetkistä hauskassa seurassa. Ja laulaahan voi muutakin kuin ruotsalaisia juomalauluja…

Rapuillan alkuun päätin tarjoilla kuumottavan keiton syksyn hehkuvimmasta raaka-aineesta, kurpitsasta. Siis todellakin kurpitsasta. Se on minulle ennenkuulumatonta, sillä ennen tätä kertaa en ollut ikinä valmistanut kurpitsasta yhtikäs mitään. Ennemminkin mielikuva tästä oranssista ”halloweenherkusta” oli hieman vastenmielinen. Mieleen hiipi koulussa tarjottava säilykekurpitsa, mikä on aina ollut itselle (ja varmaan monelle muullekin) oikea inhokki. Mutta onneksi uteliaisuus ja kokeilunhalu voitti, sillä mielikuva muuttui kertaheitolla heti ensi lusikallisen jälkeen. Valmistin keiton Liemessä -blogin Jennin ja Vapun ohjeiden innoittamina. Jenni paahtoi kurpitsat ennen keittämistä uunissa, Vappu puolestaan lisäsi tujauksen chiliä ja cayennepippuria keittoa lämmitään. Niin ihanan kuumottava keitto tästä valmistui, että kattila kaavittiin pohjia myöten tyhjäksi. Tästä ohjeesta tulee iso satsi, joten voit hyvin vaikka puolittaa reseptissä olevat määrät.

Kahdeksalle-kymmenelle.

 • Oliiviöljyä
 • n. 2 kg kurpitsaa
 • 2 isoa
 • 4 valkosipulin kynttä
 • 1-2 tuoretta chiliä siemenet poistettuna
 • 4 dl kuohukermaa
 • 1-2 pkt pehmeää vuohenjuustoa (maun mukaan)
 • 2 kanaliemikuutiota
 • Reilusti vettä (siten, että kurpitsat peittyvät)
 • Suolaa
 • Pippuria
 • Halutessa tujaus cayennepippuria

Pilko ja kuullota sipuli, valkosipuli ja chili kattilassa oliiviöljyssä. Halkaise kurpitsa ja leikkaa reiluiksi lohkoiksi. Lisää kurpitsat kattilaan ja kääntele sipulien ja chilien kanssa hetken aikaa. Lisää vettä siten, että kurpitsat juuri ja juuri peittyvät, ja heitä kana/kasvisliemikuutiot mukaan. Keittele miedolla lämmöllä noin 2o minuuttia, kunnes kurpitsat alkavat hajota. Kaada osa vedestä vähemmäksi, mutta jätä varmuudeksi talteen. Soseuta sauvasekoittimella pehmeäksi. Ja lisää kerma, vuohenjuusto ja mausteet. Säätele keiton paksuutta mieleiseksi liemen avulla. Surauttele vielä sen verran, että keitosta tulee oikein samettista. Tarjolle vain leipää. Nauti, mutta varo, tämä vie kielen mennessään!

Ideat reseptiin: Liemessä -blogista sekä Vappu Pimiä, Vapun reseptikirja

Previous Post Next Post

You Might Also Like