Lihat, Pääruoat

Mehevä Chili Con Carne

Tästä mehevästä Chili Con Carnesta tuli mieleen oivallinen lausahdus, joka on lainattu Suolaa ja hunajaa -blogin Jonnalta: ”Kohtuudella kaikkea paitsi makua yllin kyllin” . Mielestäni se on hienosti kiteytetty ja osuu suoraan ruoanlaiton ytimeen. Kohtuus on hyvä muistaa, mutta mausta ei tingitä. Juurikin niin! Se, mikä maku kenenkin suuhun sopii, on kuitenkin oikeasti makuasia. Ja siinä mielessä vanha sanonta ”makuasioista ei voi kiistellä” saattanee hyvinkin pitää paikkansa. Jos ei ihan kiistellä, niin vaihdetaan kuitenkin mielipiteitä. Minä ainakin tykkään kuulla mikä maistui kenellekin ja mikä ei. Ja siksi oman bloggauksen ohella olenkin nykyään ruokablogien suurkuluttaja. Kokeillaan, maistellaan, kehutaan ja kritisoidaan. Pääasia, että kokataan ja keskustellaan.

Ja sitten asiaan.

Jos haluat, että tylsä ja arkinen jauheliha saa aikaan punan poskille tai pienen hien otsalle, niin kokeilepa chili con carnea tällä mausteisella reseptillä. Helppouden ansiosta se sopii lämmittämään erityisesti arki-iltaa. Me lusikoitiin tämä herkku ihan sellaisenaan paahdetun leivän kera.

Ohje on varioitu (jälleen) Vapun kirjasta. Vappu valmisti tämän keitoksi, minä ”patamaiseksi”. Päätin muuten selkeyden vuoksi  jatkossa laittaa oman ohjeen perään sulkuihin alkuperäisen reseptin ohjeen tai muun selitteen. Siis silloin kun reseptiä ei voi linkittää sen oikeaan alkuperään. Valmistustavat voivat kuitenkin hieman vaihdella.

Neljälle-viidelle.

 • Oliiviöljyä
 • n 600g naudan jauhelihaa (400-500g )
 • 2-3 pientä salottisipulia (1 iso sipuli)
 • 2 valkosipulin kynttä
 • 2 tuoretta chiliä siemenet poistettuna (tuore chili)
 • 1 tlk tomaattimurskaa, 1 tlk paseerattua tomaattia (2 tlk tomaattimurskaa)
 • 1 tlk kidneypapuja
 • 2 limetin mehua (1-2)
 • 3 rkl worchesterkastiketta (1-2)
 • Ripaus sokeria
 • n 0,3 l lihalientä (0,5 l)
 • Reippaasti suolaa, kohtuus kuitenkin:)
 • Mustapippuria
 • Cayennepippuria
 • Muutaman tippa tabascoa (minun lisäys)
 • 1 tl savupaprikajauhetta (minun lisäys)
 • Tuoretta korianteria tarjoiluun
 • Ranskankermaa
 • (Vappu käytti lisäksi vettä ja tuoreita herkkusieniä)

Silppua chili, valkosipuli ja sipuli. Kuulota oliiviöljyssä ja lisää jauheliha. Ruskista ja lisää sen jälkeen pavut, tomaatit, lihaliemi, limettimehu ja mausteet. Säätele tulisuutta cayennepippurilla ja chilillä. Porisuttele miedolla lämmöllä ainakin puoli tuntia, että pata sakenee. Ja jäähdyttele hetki, että maut tasaantuvat. Tarjoile ranskankerman, korianterin ja rapean leivän kanssa.

Alkuperäinen resepti: Vappu Pimiä, Vapun reseptikirja

Previous Post Next Post

You Might Also Like