Lisukkeet

Ranskikset

Pääsin jo vuosia sitten irti ranskalaisriippuvuudestani, onneksi. Pahimpina aikoina (noin 15 vuotta sitten) kiersin kaikki Oulun seudun grillit läpi ja testasin niiden ranskalaisannokset. Silloin tällöin syynä saattoi olla pieni kanuuna. Voittajan selvittyä päätin vähentää ranskalaisten syöntiä. Koska kohtuus kaikessa, myös ranskisten syömisessä. Riippuvuudesta siis selvisin, mutta välillä himo iskee vieläkin. Silloin tartun ruokaöljypulloon kotona ja tiristän perunat rasvaisiksi ihan itse. Nykyään tarjoilen ne myös pääruoan lisukkeena, vaikka osan napostelenkin itse ennekuin raskin niitä muille tarjoilla. Voittajaksi muuten ylsi silloin joskus Jäälin grilli.

Neljälle

  • 5-7 keskikokoista perunaa(kiinteää)
  • Merisuolaa
  • Suolaa
  • 1 l ruokaöljyä paistamiseen

Pese ja kuori perunat. Leikkaa suorakaiteen/ranskalaisten muotoon. Voit esikeittää perunat suolavedessä( 1l vettä, ruokalusikallinen merisuolaa), mutta se ei ole välttämätöntä. Minä oikaisen usein tämän vaiheen. Kuumenna öljy isossa kattilassa ensin n 140-150 asteiseksi ja friteeraa perunat kullanruskeiksi. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Nosta öljyn lämpötilaa vielä noin 160 asteeseen ja friteeraa perunat vielä rapeiksi noin parin kolmen minuutin ajan. Valuta jälleen huolella. Mausta suolalla ja tarjoile vaikka grillatun lihan tai hampurilaisten kanssa.

Alkuperäinen resepti: Tomi Björck, Huippukokin kotiruokaa 2

P.S mitä vähemmän määrän friteeraat kerralla, sitä rapeampia ranskiksia saat!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like