Alkuruoat, Kalat, Pääruoat

Sinisimpukat á la creme

Tämä resepti on makumatka Ranskaan! Meidän perheen perinteisiin on alusta asti kuulunut aikuisten alkukesän matka Nizzaan. Siellä käydessä syön aina (siis vähintään kerran) simpukat lounaaksi. Yleensä rannalla reilun valkoviinin kera. Säästin pitkään näitä makuja Nizzan reissuille, mutta niin herkullinen simpukka-annos on, että opettelin valmistamaan sen myös itse. Helppoa, mutta niin herkullista ruokaa, myös tämä. Annoksen voi tarjoilla joko alkuruoaksi rapean patongin kera tai pääruoaksi ranskalaisten kanssa.

Neljälle

 • 1,5 kg sinisimpukoita, tuoreita jos saat
 • 2 salottisipulia
 • 4-5 valkosipulin kynttä
 • 2 varsisellerinvartta tai 1 fenkoli
 • 2-3 timjaminoksaa
 • 2-3 dl hyvää valkoviiniä(käytä samaa mitä tarjoilet pöydässä)
 • 2 dl kuohukermaa
 • 1/2 lehtipersiljaa
 • (1 chili, siemenet poistettuna)
 • Suolaa
 • Mustapippuria
 • Voita

Huuhtele ja harjaa simpukat kylmän veden alla. Tarkista, että simpukat on eläviä. Jos simpukka on auki, kopauta sitä tiskialtaan reunaan – jos simpukka ei sulkeudu, heitä se pois. Hienonna sipulit, valkosipulit ja sellerinvarsi ja freesaa voissa isossa kattilassa. Jos haluat hieman lisäpotkua, heitä mukaan myös pilkottu chili. Lisää timjami ja valkoviini. Anna kiehua pari minuuttia. Lisää simpukat ja kuumenna nopeasti kiehuvaksi. Laita tiivis kansi kattilaan ja heiluttele välillä. Kuuma höyry ja liemi kypsentävät simpukat. Kun valtaosa simpukoista on auki, siirrä simpukat reikäkauhalla tarjoiluvatiin. Heitä kiinni olevat pois. Lisää kattilaan jääneeseen liemeen kerma, kiehauta voimakkaasti ja mausta pippurilla, persiljalla ja tarvittaessa suolalla. Keittele muutama minuutti ja kaada liemi simpukoiden päälle. Lisää tarjolle lämmintä patonkia tai ranskiksia. Makunautinto on taattu!

Alkuperäinen resepti: Alexander ja Hanna Gullichen, Safkaa parempaa arkiruokaa+Vappu Pimiä, Vapun reseptikirja

Previous Post Next Post

You Might Also Like