Lisukkeet

Rukiinen näkkäri

Tämän näkkärin huonoja puolia on se, että se loppuu aina kesken. Kannattaa siis valmistaa kerralla vaikka kaksi pellillistä, niin välttyy (vieraiden) mielipahalta. Näkkäri sopii hyvin esim. buffet-pöytään tai alkuruokien kylkeen. Päälle voi sipaista itsetehtyä oliivitapanedea, joka valmistuu hetkessä näkkärin paistuessa uunissa.

Uunipellillinen

 • 1 1/2 dl 4-viljan hiutaleita
 • 2 dl ruisjauhoja
 • 1 dl auringonkukansiemeniä
 • 1 dl seesaminsiemeniä
 • 1/2 dl pellavansiemeniä
 • 1/2 tl leivinjauhetta
 • 1/2 tl suolaa
 • 0,6 dl ruokaöljyä
 • n 4 dl haaleaa vettä

Sekoita ensin kuivat aineet keskenään. Lisää öljy ja vesi, sekoita hyvin. Anna turvota noin vartin verran. Levitä leivinpaperille päälle uunipellille mahdollisimman ohuelti. Tällä ohjeella taikinaa tulee hieman reilummin kuin pellillinen. Minä heitän laiskana ylimääräiset pois. Voit halutessa levittää ylijäämät toiselle pellille. Ripottele päälle sormisuolaa maun mukaan. Paista kiertoilmalla n 150-160 asteessa ensin 10 minuuttia, jonka jälkeen ”leikkaa” nakkäri paloiksi. Jatka paistamista n 40-45 minuuttia tai niin kauan kunnes näkkäri on kauniin ruskea. Varmista ennen uunista ottamista, ettei näkkärissä ole pehmeää kohtaa. Anna jäähtyä ja rapeutua rauhassa. Herkuttele sellaisenaan tai tapenaden kera!

Oliivitapenade:

 • Purkillinen kivettömiä oliiveja, vihreitä tai kalamata
 • 1 valkosipulin kynsi
 • Loraus hyvää oliiviöljyä
 • Mustapippuria
 • Puristus sitruunanmehua

Heitä aineet tehosekoittimeen tai surauttele tahnaksi sauvasekoittimella. Laita hetkeksi kylmään tekeytymään. Rouskuttele näkkärin päällä!

Akuperäinen resepti: Kainuun Sanomat, kevät 2015

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like