Pastat ja risotot

Sienirisotto ”BasBas”

BasBasin sienirisotosta on tullut ilmiö. Kuuleman mukaan sen tekijälle satelee treffipyyntöjä. Siksi kait risotto on saanut jälkeenpäin etunimekseen ”Lemmekäs”. Kun näin tämän risoton ohjeen Glorian Ruoka&Viini -lehdessä (7/2016) päätin kokeilla onneani. Iso Jii on risottohullu, joten ajattelin tämän olevan helppo nakki. Päätin kuitenkin varmistella ja valmistin risoton lähes ohjeen mukaan. Kuitenkin pienempänä satsina ja hieman ainesten suhteita muutellen. Hyvä risottoriisi, laadukas valkoviini, rapeaksi paistetut sienet, voi ja parmesaani. Mahtavan täyteläistä, mutta juuri sopivan konstailematonta. Viimeisen silauksen annoksiin tiputtelin mustatryffeliöljypullosta. Viini auki ja maistelemaan. Treffikutsu kävi, mutta arvaatteko kummin päin?

Kolmelle-neljälle.

 • Sienet:
  • n. 200 g haluamiasi sieniä (minä käytin suppilovahveroita)
  • 1 rkl voita paistamiseen
  • 1 tl suolaa myllystä
  • 1/2-1 tl mustapippuria myllystä
 • Liemi:
  • n. 10 dl kanalientä
  • 5 dl kuivaa valkoviiniä
 • Muut ainekset:
  • Loraus oliiviöljyä
  • 1 salottisipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • n. 3,5-4 dl risottoriisiä (esim. Arborio)
  • n. 3 rkl voita
  • Reilu desi/kourallinen raastettua parmesaania
  • Reilu puristus sitruunanmehua
  • (Muutamia tippoja tryffeliöljyä)

Huuhtele, puhdista ja paloittele sienet. Kuumenna voi pannussa ja paista sieniä noin 5-10 minuuttia, kunnes sienet rapeutuvat. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä syrjään odottamaan.

Kiehauta kanaliemi kattilassa ja sekoita mukaan valkoviini. Siirrä syrjään odottamaan. Loput pullosta voit hörppiä risoton valmistuessa.

Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä isossa pannussa. Lisää riisi ja jatka kuullottamista kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Muista sopiva lämpö, siis aika alhainen, ettei seos pala. Heitä mukaan sienet ja kaada lientä sen verran, että riisi juuri ja juuri peittyy. Porisuttele keskilämmöllä. Sekoittele ahkerasti ja lisää lientä uusi kauhallinen aina kun edellinen on imeytynyt. Toista tätä kunnes riisi on puuromaista. Noin 20 minuuttia riittänee. Riisiin saa jäädä pieni purutuntuma. Siirrä pannu kylmälle levylle ja lisää voi sekä parmesaani, ja sekoittele hyvin. Purista päälle sitruunanmehua ja tipottele halutessa vielä tryffeliöljyä. Tarjoile heti!

P.S. Risoton perusohjeen ja vinkit sen tekemiseen löydät Bistron sivuilta.

Previous Post Next Post

You Might Also Like