Pastat ja risotot

Risoton perusohje

Risotto ei odota ruokailijoita, ruokailijat odottavat risottoa. Siinä yksi tärkeimmistä muistisäännöistä risoton valmistuksessa. Nyt jo monien kotona kokattujen maistuvien risottojen jälkeen ihmettelen miksi ujostelin pitkään risoton valmistamista. Tämä on nimittäin mielettömän helppoa ja onnistuminen on lähes takuuvarmaa! Pitää vain muistaa muutama pieni, mutta tärkeä asia:

 • Älä kiirehdi
 • Muista matala lämpö ja reilu liemi
 • Tarjoile heti!

Neljälle

 • 10-12 dl kasvis/kanalientä
 • Loraus oliiviöljyä
 • 1 salottisipuli (hienonnettua)
 • 2-4 valkosipulin kynttä (hienonnettuna)
 • 1-1,5 dl valkoviiniä (mielellään hyvää viiniä)
 • 5 rkl voita
 • Suolaa
 • Mustapippuria
 • 400g risottoriisiä (Arborio on hyvä)
 • Parmesaanijuustoa desi/pari, maun mukaan reilusti

Kuumenna liemi kattilassa. Laita pannulle öljy, sipuli ja ripaus suolaa. Lisää perässä valkosipuli. Pehmennä, älä ruskista! Lisää riisi ja nosta hieman lämpöä. Kääntele riisiä koko ajan kunnes se alkaa kypsyä eli muuttua läpikuultavaksi, ei saa ruskistua! Kääntele koko ajan! Lisää viini ja anna kuplia hieman. Ala lisäileen lientä n. kauhallinen kerrallaan (samalla lisää aina pienesti suolaa). Lisää lientä vasta, kun edellinen kauhallinen on imeytynyt. Liemen pitää poreilla, muttei kiehua kovaa, muuten riisi kypsyy ulkopuolelta ja jää raaaksi sisältä. Noin vartin jälkeen maistele onko kypsää. Lisäile lientä niin kauan kunnes riisi on pehmeää, mutta napakkaa, pieni suutuntuma saa jäädä. Koostumuksen pitää olla kuin löysää riisipuuroa.

Lopuksi lisää joukkoon parmesaani ja voi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Lisää halutessa jokin lisuke esim. paahdettu kinkku ja rucola.

Muista tarjoilla heti, ettei ehdi kuivua!

P.S. Tällä ohjeella saat myös esimerkiksi maistuvan katkarapurisoton. Itse lisäsin mukaan sitruunaa. Käytin rapuja pannulla valkosipulien ja chilien kera. Ja lisäilin mukaan suolaa ja sitruunanmehua. Jos haluaa lisää potkua, ravut voi marinoida etukäteen esim. Sambal oelek –chilitahnalla.

Vinkki! Sitruunarisoton voi värjätä keltaiseksi pienellä hyppysellisellä sahramia.

Previous Post Next Post

You Might Also Like