Kalat, Pääruoat

Valkoviinikala uunissa

Toinen kerta toden sanoo, ainakin tässä tapauksessa. Ensimmäisen kerran tein tämän Vapun herkullisen valkoviinikalan Kanarialla viime syksynä. Maku oli silloinkin kohdillaan, mutta kalat auttamattomasti liian pieniä. Taisi olla jotain vaaleaa, paikallista saalista. Syöminen meni meidän makuun liian askarteluksi. Onneksi oli riittävästi viiniä ärsyttävien ruotojen kyytipojaksi. Päätin silloin, että otan uuden yrityksen tutumman kalan kanssa. Onneksi otin ja yritin, sillä tällä kertaa lopputulos ei ollut pelkästään kohdillaan vaan lähes täydellinen. Keskikokoinen nieriä jäi mahtavan mehukkaaksi eikä ruotojakaan tarvinnut suuremmin syljeskellä. Raikas valkoviiniliemi kruunasi koko komeuden.

Kahdelle-neljälle (riippuu kalojen koosta).

  • Kaksi keskikokoista kalaa esim. Siikaa, kuhaa tai nieriää
  • Kourallinen tuoreita yrttejä esim. tilliä, basilikaa, ruohosipulia
  • 1 sitruuna
  • 2 dl hyvää valkoviiniä
  • 1 dl vettä
  • 2 rkl voita
  • Sormisuolaa
  • Mustapippuria
  • (1 fenkoli halutessa)
  • (2-3 isoa rosamundaa)

(Jos haluat tarjota kalan lohkottuejn perunoiden kanssa, niin keitä perunat kypsiksi ennen uuniin laittamista.)

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuivaa kala ja ripottele kalojen vatsan sisään reilusti sormisuolaa. Hakkaa yrtit hieman pienemmäksi ja työnnä myös suurin osa yrteistä kalojen vatsaan. Leikkaa sitruuna viipaleiksi ja lisää osa viipaleista kalojen vatsaan. Ei haittaa, vaikka täytteet tursuilevat yli.

Tee kalojen pintaan muutamia viiltoja ja ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Kaada valkoviini ja vesi vuokaan. Lusikoi voinokareita kalojen päälle ja heitä vielä muutama sitruunan viipale mukaan. Jos haluat, niin suikaloi vielä fenkoli ja lisää vuokaan. Ja jos käytät perunaa, niin lisää myös lohkotut ja kypsät perunat vuoan reunoille.

Laita vuoka uuniin noin 20-30 minuutiksi, riippuen kalojen koosta. Kypsän kalan selkäevä irtoaa helposti. Nauti raikkaan valkoviini kanssa hyvässä seurassa. Ihanan helppoa!

Alkuperäinen resepti: Vappu Pimiä, Vapun reseptikirja.

Previous Post Next Post

You Might Also Like