Kastikkeet, Lihat, Pääruoat

Karitsan entrecôte (balsamicokastike)

Tämän viikonlopun raaka-aineista oli ilo lähteä suunnittelmaan viikonlopun makuja. Perjantaina kalastettiin kaupan tiskiltä niin iso siikafilee, että yhdestä riitti kahdelle. Lauantaina sulateltiin pakastimesta Oulun tuliaisina meille harvinaista karitsan entrecôtea. Maukkaita annoksia molemmat. Tässä niistä ensimmäisenä ihanan murea karitsa, joka sai vierelleen duchesseperunat ja päälle helppotekoisen balsamicokastikkeen.

Karitsan entrecôtea ei muuten pysty valmistamaan kuten nautaa, sillä se on sitkeää ja vaatii huomattavasti pidemmän valmistusajan kuin nauta. Onneksi ystävällinen lihamestari huomautti asiasta ja antoi hyvän vinkin valmistukseen. Ensin uunissa haudutus mureaksi ja sitten grillistä rapea pinta. Maku on taattu.

Kahdelle.

Karitsa:

 • 400-500g karitsan entrecôtea
 • 4-5 valkosipulin kynttä
 • 1 iso sipuli
 • 1,5 dl vettä
 • 1,5 dl punaviiniä
 • Timjamia
 • Suolaa
 • Mustapippuria
 • (Hunajaa)

Mausta karitsat suolalla, pippurilla ja timjamilla, ja anna maustua noin tunnin verran. Pilko valkosipulit ja sipulit. Laita lihat, valkosipulit ja sipulit uunivuokaan. Kaada päälle vesi ja punaviini sekä halutessa pari puristusta hunajaa. Peitä vuoka foliolla ja siirrä n 150-160 asteiseen uuniin hautumaan, vähintään parin tunnin ajaksi. Valele lihoja välillä vuoassa olevassa nesteellä.

Nosta lihat uunista ja anna jäähtyä hieman. Valmista tässä välissä kastike.

Balsamicokastike:

 • 2 dl karitsan haudutuslientä
 • n 2rkl tummaa balsamicoa
 • n 2rkl tummaa sokeria esim ruokokidesokeria
 • (Tummaa Maizenaa)

Laita ainekset kattilaan ja keitä kasaan hiljalleen. Voit halutessa suurustaa kastiketta esimerkiksi tummalla Maizenalla. Maistele ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Kastikkeen valmistuessa kuumenna grilli (tai pannu) kuumaksi ja paista lihoihin rapea pinta. Viipaloi lihat ja tarjoile balsamicokastikkeen sekä haluamasi lisukkeen kanssa. Hyvänä kaverina toimii duchesseperunat (ohje löytyy täältä). Bon Appetit!

Idea kastikkeeseen: Mamagastro

Previous Post Next Post

You Might Also Like