Pääruoat, Pastat ja risotot

Mixed Paella

Taas on se aika vuodesta, kun meidän perheen elämässä paistaa aurinko myös marraskuussa. Kanarian lämmössä mieli lepää, mutta pää pehmenee. Kymmenen tunnin yöunikaan ei auta jaksamaan iltaa pidempään kuin pienen Herran nukuttamiseen saakka. Lamppu sammuu viimeistään kello kymmenen. Pää sen mukana. Siinä syy blogin hetkelliseen hiljaisuuuteen. Mutta eipä hätää. Lupaan palata tänne vielä edes kerran ennen kotiinpaluuta. Sen verran maukasta elämä auringon alla on ollut. Tässä tulee yksi tämän reissun parhaista paloista. Elämäni ensimmäinen ja toistaiseksi paras paella. Päihittää mennen tullen monen paikallisen ravintolan pannut. Kokeilkaa räntäsateesta huolimatta. Tai juurikin sen takia. Por Favor!

Neljälle.

 • 300-400g tuoreita simpukoita + 3 dl valkoviiniä (tai simpukat helposti suoraan pakasteesta)
 • 1 sipuli
 • 4 valkosipulinkynttä
 • 1 punainen paprika
 • 100g pakasteherneitä
 • 2 chorizo-raakamakkaraa
 • 200-300g kanan rintafileetä tai suikaileita
 • 150g isoja katkarapuja
 • 400g paellariisiä (tai pitkäjyväistä riisiä)
 • 4 dl valkoviiniä
 • n. 1,5 l kanalientä
 • 1 paellamausteseospussi (tai 1 tl savupaprikaa, 1/2 tl sahramia, 1 tl cayennea)
 • 1 tuore chili, tai maun mukaan lisää
 • 1-2 rkl voita
 • Cayennepippuria
 • Suolaa
 • Pippuria
 • Sitruuna
 • Persiljaa

Jos käytät tuoreita simpukoita, aloita huuhtelemalla simpukat ja harjaamalla niiden parta pois. Tarkista, että simpukat ovat eläviä. Jos simpukka on auki, kopauta sitä tiskialtaan reunaan – jos simpukka ei sulkeudu, heitä se pois. Keitä simpukoita isossa kattilassa valkoviinissä 3-4 minuuttia, kunnes suurin osa simpukoista ovat auenneet. Hölskyttele kattilaa välillä. Höyry ja viini kypsentävät simpukat. Siirrä auenneet simpukat reikäkauhalla kulhoon ja heitä kiinniolevat pois. Voit kaataa valkoviinin simpukoiden päälle odottamisen ajaksi.

Esivalmistele kanat ja chorizot. Mausta kanat kevyesti suolalla ja pippurilla. Kuumenna paistinpannu ja paista kanoja pari minuuttia. Ota kanat syrjään ja puserra chorizosta pieniä ”pullia” pannulle (leikkaa makkaran pää pois ja puserra sormilla). Paista makkaroita kunnes saavat kivasti väriä. Sulata ja mausta myös katkaravut kevyesti suolalla, pippurilla ja cayennella.

Pilko chili, sipuli, valkosipulit ja paprika pieniksi. Kuullota niitä voissa keskilämmöllä paellapannussa. Lisää mukaan riisi. Sekoittele kunnes riisistä tulee läpikuultavaa. Lisää sitten mausteseos sekä valkoviini. Kiehuttele kunnes osa viinistä haihtunut. Heitä mukaan kanat ja chorizo. Kaada sitten pannuun kanaliemi lähes kokonaan. Anna porista noin 20 minuuttia välillä varovasti sekoittaen. Lisää lientä, jos näyttää, että kuivuu. Loppuvaiheessa lisää mukaan katkaravut ja mausta suolalla, pippurilla ja reilulla sitruunalla. Lisää myös halutessa chiliä/cayennea. Heitä lopuksi pannuun simpukat ja koristele persiljalla. Anna vetäytyä vähintään 5-10 minuttia. Nautiskele hyvässä seurassa kylmän valkoviinin kanssa!

Previous Post Next Post

You Might Also Like