Alkuruoat, Kastikkeet

Parsaa, polonaise Savoyn tapaan ja parmesaani-dressing

Tässä lepää yksi parhaimmista parsa-annoksista ikinä. Oikeasti. Trust me. Tosin Savoyssa nautittuna tämä saattaisi maistua vielä piirun verran paremmalta. Tai sitten ei. Mene ja tiedä (menisin muuten heti, jos ”joku” veisi, vink vink). Oli miten oli, annos on ehdottomasti tämän kevään kotikeittiön timanttinen kruunu. Tein annoksen kahdelle, mutta söin yksin, kaiken.

Polonaisen ohjeen otin Kari ”Kape” Aihiselta. Kapen mukaan tämän rapean lisäkkeen puuttuminen Savoyn listalta aiheuttaa välittömästi valtavan asiakaskommenttien vyöryn. Enkä ihmettele, itsehän lusikoin (ison) osan Polonaisesta pannulta suoraan suuhun. Seuraavalla kerralla murennan mukaan rapeaksi paahdettua pekonia.

Kahdelle.

 • Parmesaani-dressing
  • 1 dl kermaviiliä
  • 1 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl kalakstiketta
  • 1 tl valkoviinietikkaa
  • 1/2 rkl dijon-sinappia
  • 1/2 tl sokeria
  • Kourallinen hienoksi raastettua parmesaania
  • Mustapippuria
  • Suolaa maun mukaan
  • Puristus sitruunanmehua
 • Polonaise
  • 2 viipaletta paahtoleipää
  • 1 keitetty kananmuna
  • n. 2-3 rkl voita
  • Kourallinen persiljaa
  • Suolaa maun mukaan
  • Puristus sitruunanmehua
 • 1 puntti vihreää parsaa
  • Voita

Valmista ensin Parmesaani-dressing. Hakkaa valkosipuli pieneksi. Raasta parmesaani. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita maustumaan viileään.

Leikkaa paahtoleivistä reunat pois. Paahda rapeaksi ja anna jäähtyä kunnolla. Murskaa rapeat leivät joko mortellissa tai surauta muruksi sauvasekoittimella.

Hienonna persilja ja murskaa kananmuna pieneksi esimerkiksi haarukan avulla. Paista leipämurskaa pannulla reilussa voissa kunnes muru on kullanruskeaa ja rapeaa. Lisää mukaan kananmunamurska ja sekoittele hetki. Lopuksi heitä sekaan persilja. Mausta suolalla. Purista sitruunanmehua päälle vasta tarjoiluvaiheessa.

Leikkaa parsojen varsista reilu pätkä pois, n. 2-3 cm. Sulata voi pannulla, lisää parsat ja kypsennä niitä keskilämmöllä kunnes hieman pehmenevät, noin 5-8 minuuttia parsojen paksuudesta riippuen. Varo paistamasta yli, parsojen pitää jäädä napakoiksi!

Kokoa annos haluamallasi tavalla ja nauti.

Previous Post Next Post

You Might Also Like