Lihat, Pääruoat

Karkkiribsit

Meillä grillikausi aloitettiin tyylillä näillä karkkiribseillä. Ribsejä meillä on toki kokkailtu lukuisia kertoja aiemminkin erilaisilla ohjeilla, mutta nyt löytyi täyskymppi! Björckin reseptillä tietenkin. Pakko kuitenkin antaa vakava varoituksen sana. Näitä syödessä tulee täystyrmäys jo ensimmäisessä erässä. Ja syöminen jatkuu tästä tyrmäyksestä huolimatta. Mitä enemmän syöt, sitä enemmän himoitset lisää. Joten ole siis varovainen, jos haluat pysyä tajuissasi. Suosittelenkin valmistamaan oikeasti järkevän kokoisen annoksen. Liian isosta erästä ei jää seuraavaan päivään kuitenkaan. Syömistä ei voi lopettaa ennenkuin viimeisetkin ribsit on pureskeltu, sormien nuoleskelusta puhumattakaan…

Kahdelle-neljälle.

 • n. 1,5-2 kg possun ribsejä
 • Haudutusliemi:
  • n. 1 l vettä
  • 1 valkosipulinkynsi viipaloituna
  • Pala inkivääriä viipaloituna
  • Muutamia kokonaisia korianterin siemeniä
  • Pari kokonaista valkopippuria
  • 4 tähtianista
  • 1 dl ruskeaa sokeria
  • 2 dl valkoviiniä
  • 4 dl soijaa
  • 1/2 dl osterikastiketta
 • Karamellikastike:
  • 2 1/2 dl possun haudutuslientä
  • 1/2 dl soijaa
  • 1/2 miriniä
  • 4-5 dl sokeria
  • 1 dl vettä
 • Lisäksi seesaminsiemeniä ja kevätsipulinvartta

Kiehauta kaikki haudutusliemen ainekset keskenään isossa kattilassa. Lisää ribsit liemeen (ribsien pitää peittyä liemeen) ja porisuttele niitä miedolla lämmöllä vähintään 2-3 tuntia, tai niin kauan kunnes liha lähes irtoaa luista. Nosta lihat valumaan ritilän päälle ja anna jäähtyä kunnolla. Siivilöi liemi talteen ja laita jäähtymään jääkaappiin.

Valmista karamellikastike. Kuori haudutusliemen jäähtynyt rasva pois ja mittaa liemi kattilaan. Lisää soija ja mirin, ja kiehauta. Mittaa toiseen kattilaan vesi ja sokeri. Lämmitä rauhassa niin, että sokeri sulaa. Kuumenna hiljalleen kunnes seos alkaa karamellisoitua. Sokerin pitää tummua ja tuoksua paahtuneelta. Jos seos on liian paksua, voit lisätä hieman vettä. Lisää kiehautettu liemi karamellin joukkoon varovasti ja kiehauta kertaalleen. Kastike on valmis, kun se on paksua karamellia.

Leikkaa jäähtyneet ribsit paloiksi. Grillaa ribsejä mahdollisimman kuumassa grillissä kunnes saat pinnasta rapean. Vaihtoehtoisesti voit pyöritellä ribsit pannulla kuumassa ja reilussa öljyssä. Annostele ribsit kulhoon ja lisää karkkikastike päälle. Sekoittele hyvin ja heitä päälle vielä kevätsipulin vartta ja seesaminsiemeniä. Järkyttävän tyrmäävää ja koukuttavaa!!!

Alkuperäinen resepti: Tomi Björck, Huippukokin kotiruokaa 2.

Previous Post Next Post

You Might Also Like