Lihat, Pääruoat

Koukuttava karamellipossu

Hups! Edellisestä bloggauksesta ehti vierähtää melko pitkä tovi. Siihen on kuitenkin syynsä. Sen lisäksi, että ahersin suurimman osan kotiäidin ”vapaa-ajasta” yrittäjän arkitöiden parissa, ehdimme tehdä yhden Mummola-reissun sekä sairastaa vatsataudit ja kuumeilut. Huomasin, että aika on rajallinen ja unikin toisinaan tarpeellinen. Jostain on tingittävä. Ei meillä kuitenkaan nälkää ole nähty. Päinvastoin, jemmassa on monta maistuvaa annosta. Sormet syyhyten tarjoilen niistä ensimmäisen ja ehdottomasti koukuttavimman! Vaarana tässä Farangin ”karkkipossussa” on yltiöpäinen ähky ja tajunnan menetys.

Kolmelle-neljälle.

 • n 1 kg possun kassleria
 • Haudutusliemi
  • 2-4 valkosipulinkynttä
  • Pieni pala inkivääriä (n 5cm)
  • 8 dl vettä
  • 4 dl soijaa
  • 2 dl valkoviiniä
  • 1 dl osterikastiketta
  • 1 dl sokeria
  • Pari valkopippuria
  • 2 kanelitankoa
  • 4 tähtianista

Suolaa lihan pinta n. tuntia ennen valmistamista ja jätä huoneenlämpöön odottamaan. Leikkaa valkosipulit ja inkiväärit siivuiksi. Heitä kaikki ainekset pataan ja kiehuta hetki. Nosta liha liemeen. Hauduta lihaa kannen alla 100 asteisessa uunissa n. 4-5 tuntia. Nosta liha padasta ja anna jäähtyä. Ota haudutuslientä talteen 1,5 dl ja laita jääkaappiin. Kääri liha folioon ja laita jääkaappiin levähtämään muutamaksi tunniksi tai vaikka yön yli.

 • Karamellikastike
  • 1,5 dl haudutuslientä
  • 2 tähtianista
  • 2 kanelitankoa
  • 2-4 tl chilirouhetta
  • 0,5 dl vettä
  • 2 dl palmusokeria tai ruokokidesokeria
  • 0,5 dl fariinisokeria

Kuori haudutusliemestä enin rasva ja kaada kattilaan. Lisää joukkoon, kanelitangot, tähtianikset ja chilirouhe. Kiehauta ja ota pois levyltä. Sekoita toisessa kattilassa vesi ja sokerit siten, että sokeri sulaa, alkaa tummua ja tuoksua paahteiselta. Muista mieto lämpö, ettei sokeri pala! Poista haudutusliemestä kanelitangot ja tähtianikset, ja sekoita liemi varovasti sokeriliemen joukkoon. Keittele kastiketta hiljalleen noin puoli tuntia, kunnes kastike alkaa paksuuntua. Jäähdytä hetki ennen tarjoilua.

Friteeraa possu kastikkeen valmistuessa.

 • Friteerattu possu
  • Friteeraamiseen 1 l ruokaöljyä

Leikkaa liha sopiviksi suupaloiksi. Kuumenna öljy kattilassa n. 180 asteiseksi ja uppopaista lihat kullanruskeiksi. Tee tämä usessa erässä. Varo friteeraamasta liian kauan, jottei liha kuivu. Noin puoli minuuttia riittää. Lihojen tulisi olla päältä rapeita ja sisältä pehmeitä. Nostele lihapalat valumaan talouspaperin päälle.

Laita liha tarjoiluastiaan ja kaada karamellikastike päälle. Sekoita hyvin. Koristele tuoreella chilillä ja korianterilla, ja tarjoile riisin kanssa. Varma koukku on valmis.

Alkuperäinen resepti: Tomi Björck, Huippukokin kotiruokaa 1.

Previous Post Next Post

You Might Also Like