Alkuruoat, Kalat, Kastikkeet

Limegraavattu lohi ja tillikastike

Paras aika vuodesta (kesän jälkeen) on ehdottomasti joulu ja joulunodotus. Meillä joulufiilistelyt aloitetaan jo hyvissä ajoin. Kynttilät, glögi ja konvehdit saa jo oikean tunnelman aikaan. Mutta parasta on jouluruokien suunnittelu ja niiden testaaminen. Silloin tällöin saan shampanjaa siivittämään suunnittelua ja kruunaamaan maisteluhetket. Tänään oli sellainen hetki. Kuulemma itsenäisyyspäivän kunniaksi. Testiin pääsi limegraavattu lohi ja tillikastike. Ihanan raikas makupala joulun alkupalapöytään. Tai nautittavaksi sellaisenaan, hyvässä seurassa shampanjan kera. Herkullista joulunodotusta!

Kahdelle-kolmelle.

Graavilohi:

 • n 400g lohifileettä
 • 1 1/2-2 rkl karkeaa suolaa
 • n. 1/2-1 rkl sokeria
 • n. 1 rkl hunajaa
 • 1 limen raastettu kuori

Puhdista ja kuivaa lohifilee. Hiero mausteet kalan pintaan. Kääri filee tiukasti kelmuun ja laita vielä pakastepussiin. Anna ”graavaantua” yön yli. Pyyhi mausteet kalasta ja kääri vielä uudelleen tiukasti folioon. Laita kala pakastimeen ja anna kohmettua hiukan. Näin saat helpommin leikattua kalasta ohuita siivuja ja makukin tiivistyy entisestään (kiitokset tästä vinkistä menee ystävälleni Ulla-Maijalle). Juuri ennen tarjoilua purista lohisiivujen päälle limen mehua.

Alkuperäinen resepti: Tomi Björck, Huippukokin kotiruokaa 2, sitruunagraavattu lohi

Tillikastike:

 • 1 dl täysmajoneesia
 • 1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
 • Reilu 1/2 dl raastettua parmesaania
 • n 1/2 tilliä silputtuna
 • n 1/2 dl vettä
 • Puristus limen mehua

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua viileässä ainakin puolisen tuntia. Tarjoile (esim. ) graavatun lohen kanssa.

Alkuperäinen resepti: Kainuun Sanomat 3.12.2015

Previous Post Next Post

You Might Also Like