Pastat ja risotot

Sitruksinen anjovispasta

Anjovis kuuluu monen kaikkiruokaisenkin herkuttelijan inhokkeihin. Lieneeköhän syynä koulussa tarjottu anjoviskiusaus, jota ainakaan minä en voinut pikkutyttönä sietää. Siihen aikaan kouluissa oli vielä tapana pakkosyöttää oppilaita. Kamalaa. Ja ennenkaikkea traumaattista. Muistelisin, että kysessä oli juurikin anjoviskiusaus, mikä ei sillä kertaa uponnut, ei edes pakottamalla. Ikävä opettaja jätti minut ruokalaan istumaan muiden poistuttua. Poistui itsekin hetkeksi. Tekemisen puutteessa ja suutuspäissäni päätin sotkea kaikki edessä olevat ruoat keskenään. Kiusauksen, leivän, kiisselin ja lasillisen maitoa. Se oli virhe. Vaihtoehtoina oli ”syödä hyvällä tai syödä pahalla”. Ehdin nipin napin itkien seuraavalle tunnille.

Ilmeisesti olen anjovistraumasta selvinnyt, sillä tätä pastaa kauhoin pieneen ähkyyn saakka. Pasta oli juuri sopivan suolainen ja kirpeän sitruksinen. Kiitos tästä herkullisesta kokemuksesta (ja trauman poistamisesta) kuuluu yksinomaan ihanalle ystävälleni Annulle, joka kokkasi tämän safkaa-kirjan innoittamana meidän viime viikkoisella kyläreissulla. Annun luvalla jaan ohjeen myös teidän kanssa. Kokeilkaa rohkeasti. Kokeilkaa, vaikka takana olisikin traumaatinen anjovismuisto.

Neljälle.

 • 2 isoa sitruunaa (1 1/2 sitruunan mehu ja kahden sitruunan kuori)
 • 2 valkosipulin kynttä
 • noin 1 rasia / 10-15 anjovisfileitä (oman maun mukaan)
 • 1 pkt parmesanjuustoa
 • 3 keitettyä kananmunaa
 • 1/2 dl oliiviöljyä
 • Kourallinen lehtipersiljaa
 • Kourallinen ruohosipulia
 • Kourallinen tilliä
 • Kourallinen basilikaa
 • Mustapippuria
 • Suolaa
 • 400-500g pastaa

Keitä kanamunat. Pese ja harjaa sitruunat kuumalla vedellä huolellisesti, ja raasta kuori kulhoon. Purista mukaan ainakin 1 1/2 sitrunaan mehu. Pilko valkosipuli ja anjovisfileet, ja lisää mukaan. Murskaa kananmunat ja lisää kulhoon. Raasta juusto ja lisää tässä vaiheessa joukkoon pari kolme desiä. Lorauta sekaan oliiviöljy sekä lisää revityt yrtit. Voit käyttää mieleisiä yrttejä. Sekoita kaikki kunnolla keskenään ja rouskuta mukaan mustapippuria. Keitä pasta reilussa, hyvin suolatussa vedessä. Muista jälleen jättää pasta reilusti aldenteksi. Ota talteen reilusti keitinvettä ja loput valuta pois. Kaada valutettu pasta kastikkeen joukkoon. Sekoittele ja lisäile keitinvettä tarpeen mukaan, pasta ei saa jäädä kuivaksi. Maistele ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria ja sitruunamehua. Maku saa olla reilusti sitruunainen. Heitä lopuksi päälle parmesaania, jätä vähän myös tarjolle. Melko yksinkertaista ja maukasta, eikö?!

Alkuperäinen resepti: Alexander ja Hanna Gullichen, Safkaa parempaa arkiruokaa+Annu

Previous Post Next Post

You Might Also Like