Lisukkeet

Duchesseperunat

Duchesseperunoissa on pieni ripaus ylellisyyttä. Ne ovat kotoisin ranskalaisesta keittiöstä, jossa lisuke tunnetaan tutummin herttuattaren perunoina. Minun versio ei ehkä menisi kunkaallisessa keittiössä läpi, mutta omassa kotikeittössä läpäisin makutestin heittämällä. Yksinkertaisimmillaan duchesse on kauniiksi muotoiltu ja gratinoitu perunasose, johon on lisätty vain voita ja munankeltuainen, mutta tästäkin voi varioida mieleisen vaikkapa pääraaka-aineen mukaan. Meillä soseeseen lisättiin voin ja keltuaisen lisäksi pala bataattia, reilu lusikallinen pehmeää vuohenjuustoa, loraus kermaa ja hyppysellinen muskottipähkinää. Mielestäni karitsan entrecôte vaati kaverikseen vahvat maut. Lopuksi sose pursotettiin annosvuokiin ja gratinoitiin uunissa kauniiksi. Annoksessa oli kieltämättä pientä juhlan tuntua.

Neljälle.

  • 4-5 isoa jauhoista perunaa
  • Pala bataattia
  • 1/2 prk pehmeää vuohenjuustoa
  • 2-3 rkl voita
  • n. 1 dl kuohukermaa
  • Kananmunan keltuainen
  • 1/4 tl muskottipähkinää
  • (Suolaa ja mustapippuria)

Keitä paloitellut perunat ja bataatit suolatussa vedessä pehmeiksi. Kaada vesi, jäähdyttele enimmät höyryt pois. Lisää voi ja soseuttele sähkövatkaimella. Lisää vuohenjuusto ja kerma, soseuta sileäksi. Lisää vielä lopuksi kanamunan keltuainen ja mausta muskottipähkinällä, ja tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Pursota joko leivinpaperin päälle tai annosvuoksiin kauniin muotoisiksi. Gratinoi 225 asteisessa uunissa noin vartin verran.

Jos tarjoilet duchesseperunat esimerkiksi vaalean kala kanssa, niin ihan originaaliversio voisi toimia paremmin. Eli perunat, voi, keltuainen ja ehkä vähän kermaa. Maku on näin hieman hienompi ja miedompi kalalle.

Previous Post Next Post

You Might Also Like