Alkuruoat, Lihat

Suolainen jääpaisti

Ai minäkö myöhässä jouluvalmisteluissa?! En suinkaan:) Vaikka lahjat on hankkimatta, siivoukset tekemättä ja suurin osa ruoista valmistelematta, niin vielä ehtii. Aloitin valmistelut hyvissä ajoin (eli eilen) valmistamalla testipalan tästä jäätävän hyvästä suolaisesta jääpaistista. Inspiraation sain Teresa Välimäen Hyvää  joulua -kirjasta. Lämmin suositus sekä kirjalle että jääpaistille. Paisti sopii hyvin joulun alkupalapöytään, Uuden vuoden juhliin tai naposteltavaksi suolaisen himoon ihan vain sellaisenaan. Helppouden ansiosta se sopii myös sille kaikkein laiskimmalle tai kiireisimmälle tekijälle.

8-10 alkupala-annosta.

  • n . 1 kg naudan (sisä)paistia tai esim. hirven paistia JÄISENÄ
  • Suolaliemi
    • 5 dl vettä
    • 1 dl suolaa
    • 1 tl sokeria

Jäädytä liha (ellei pakastimesta). Laita jäinen liha laakeassa uunivuoassa 75 asteiseen uuniin. Anna lihan paistua noin 10 tuntia.

Kiehauta suolaliemi ja jäähdytä. Laita liha reilun kokoiseen, suljettavaan pakastepussiin. Kaada suolaliemi pussiin siten, että koko liha peittyy liemeen. Sulje pussi tiiviisti ja laita suolaantumaan viileään noin 5-8 tunniksi (mitä pidempään pidät, sen suolaisempaa lihaa saat). Leikkaa lihasta ohuen ohuita viipaleita ja tarjoile haluamallasi tavalla.

Alkuperäinen resepti: Hyvää joulua, Teresa Välimäki ja Johanna Lindholm.

Previous Post Next Post

You Might Also Like