Lihat, Pääruoat

Kebab kahdella kastikkeella

Kebabista on olemassa monenlaisia variaatioita sen alkuperäismaissa, nykyään yleisin ja tunnetuin lienee pikaruokana tunnettu döner kebab. Meille kebab tarkoittaa juurikin dönerkebabin kaltaista ”roskaruokaa”, joka muuttuu kotikeittiössä ainakin aavistuksen verran terveellisemmäksi versioksi. Kotona tehty kebab ei muuten sitten todellakaan ole mitään pikaruokaa, vaan valmistus vaatii malttia useita tunteja. Siksipä meillä kebab on usein lauantain lohturuokaa. Pötkö saa rauhassa kypsyä uunissa aamupäivästä iltapäivään, juuri päivän kauppareissun, ulkoilun ja saunan verran. Ensimmäisen kerran kokeilin kebabia vuosia sitten ystäväni Millan ohjeella. Koukkuun jäin. Sen jälkeen meillä on herkuteltu kebabilla lukuisia kertoja. Millan ohjetta en enää muista, mutta kiitos tästä hänelle kuuluu. Tämä resepti on tainnut muotoutua juuri tällaiseksi useiden kokeilujen jälkeen. Kastikkeet kruunaa tämänkin maistuvan ”mätön”.

Noin neljälle nälkäiselle.

Kebabliha:

 • 1,5 kg karitsan jauhelihaa (jos et saa karitsaa, niin esim nauta/nauta-sika käy hyvin)
 • Vajaa 1/2 dl mustapippurirouhetta
 • Pari ruokalusikallista suolaa, toinen voi olla aromisuolaa
 • n 1 rkl savupaprikajauhetta
 • Pari pyöräytystä chiliä
 • Reilu loraus oliiviöljyä
 • (Jos käytät karitsaa, niin voit lisätä pari siivua pieneksi silputtua pekonia rasvaa tuomaan)

Sekoita keskenään öljy ja mausteet tahnaksi. Lisää mausteet jauhelihaan ja vaivaa taikina joko käsin tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla sitkeäksi massaksi. Vähintään vartti vatkaimen avulla. Suosittelen vatkainta. Taikinaan pitää tulla kunnon sitko, jotta ei jää murekemaiseksi. Ole siis itse sitkeä ja kärsivällinen!

Muotoile taikinasta tasapaksu pötkö ja kääri se kaksinkertaisen folion sisään. Pistele haarukalla pohjaan pari reikää, että liika rasva pääsee kypsyessä valumaan pois. Aseta pötkö uunipelille leivinpaperin päälle. Paista 100 asteisessa uunissa vähintään neljä tuntia. Jäähdyttele kunnolla leikkausta varten. Veistele pötköstä ohuen ohuita siivuja joko terävällä veitsellä tai vaikka juustohöylällä. Paista kebab-siivuja reilussa öljyssä, kuumalla pannulla kunnes siivut ovat sopivan rapsakoita.

Tomaattikastike:

 • 2 prk tomaattimurskaa (mutti on aina hyvää)
 • Pari valkosipulin kynttä
 • oliiviöljyä
 • reilusti oreganoa, basilikaa ja mustapippuria
 • suolaa
 • 2 rkl hunajaa
 • 1 rkl punaviinietikkaa
 • Muutama reilu pyöräytys chiliä

Kuumenna öljy kattilassa ja lisää pienen pieneksi pilkottu valkosipuli joukkoon. Kuullota hetki ja lisää muut ainekset joukkoon. Anna porista hiljalleen puolisen tuntia. Jäähdytä kastike ja käytä sauvasekoitinta, niin saat lopputuloksesta ihanan sileää ja pehmeää samettia.

Valkosipulikastike:

 • 4 dl turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
 • tilkka maitoa
 • oliiviöljyä
 • Pari valkosipulin kynttä
 • ripaus valkopippuria
 • mustapippuria
 • suolaa
 • 1 rkl hunajaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään parisen tuntia. Jos haluat tsatsikia, niin lisää tähän kastikkeeseen puolikas kurkku, raastettuna ja valutettuna. On hyvää. Tarjoile riisin tai perunoiden ja raikkaan salaatin kanssa.

Vinkit kastikkeisiin otin: lily.fi

Previous Post Next Post

You Might Also Like