Sunnuntai ja pakkaspäivä. Takkatuli ja kynttilät. Ja joulun ensimmäiset maistiaiset näiden muikkujen myötä. Ei huono päivä ollenkaan. Pari vuorokautta muikkujen valmistaminen vie, mutta se kannattaa. Ja palkitsee. Ensin reilun neljän tunnin suolaus. Sitten ruisjauhoissa panerointi. Ja pannulla voissa paistaminen. Tässä vaiheessa osa suoraan suuhun napsittuna (kannattaa olla tarkkana, että purkkiinkin jää muutama yksilö). Sen jälkeen vuorokauden tai parin verran uiskentelua makean suolaisessa joulumarinadissa. Ihan parasta suoraan purkista suuhun haarukoituna. Tai näkkärin päälle selätettynä. Hyvää joulunodotusta!
1 iso purkillinen
- Muikut:
- 400g pieniä perattuja muikkuja
- 1 rkl suolaa
- 1 dl ruisjauhoja
- Etikkaliemi
- 1 dl väkiviinaetikkaa
- 2 dl sokeria
- 3 dl vettä
- 1/2-1 tl suolaa
- Lisäksi:
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 punasipuli
- 5 maustepippuria
- 5 neilikkaa
- 2 rosmariinioksaa
Huuhtele muikut kylmällä vedellä, valuta ja kuivaa hyvin. Laita sopivaan rasiaan ja sekoita mukaan suola. Anna suolaantua jääkaapissa vähintään neljä tuntia.
Yhdistä etikkaliemen ainekset keskenään ja keitä kunnes sokeri sulaa. Anna jäähtyä.
Paneroi muikut ruisjauhoissa ja paista melko kuumalla pannulla kullanruskeiksi. Anna jäähtyä.
Leikkaa valkosipulit ja sipuli viipaleiksi. Laita muikut, valkosipulit, sipulit ja mausteet sopivaan purkkiin. Kaada jäähtynyt liemi päälle ja laita maustumaan jääkaappiin vähintään vuorokaudeksi ellei kahdeksi.
Sopii hyvin joulun kalapöytään tai Itsenäisyyspäivän juhlabuffaan.
Alkuperäinen resepti: Glorian Ruoka&Viini 8/2016.