Lihat, Pääruoat

Ankanrintaa, karpalokastiketta ja vihersalaatti ankanrasvassa paistetuilla perunoilla

Omat ravintolakokemukseni ankasta eivät ole olleet kovin kannustavia. Juha on jaksanut minua sitkeämmin kokeilla eri ravintoloiden ankkatarjontaa. Kuulemma siksi, ettei sitä kotona saa. Luulin pitkään, että ankka on vähän sitkeä ja jopa hieman mauton liha. Siksi olen niin useasti jättänyt ankan kaupan tiskille. Mutta viimeistään tällä järkyttävän herkullisella karpalokastikkeella ja rapeilla perunoilla ryyditettyinä luuloni osoittautui vääräksi. Ankka nimittäin maistui samettisen pehmeälle ja ihan taivaallisen hyvälle! Ja arvatkaapa mitä, tämä(kin) ankka metsästettiin pannulle Sotkamon Lidlin pakasteesta.

Kahdelle.

Ankka:

 • 1 ankanrinta n 300-400g
 • Suolaa
 • Pippuria
 • Rosmariinia ja/tai timjamia

Hiero mausteet ankanrintaan vähintään tuntia ennen valmista.

Perunat:

 •  6 keskikokoista kiinteää perunaa
 • 10-12 valkosipulin kynttä
 • Pari chiliä (poista enimmät siemenet)
 • Suolaa
 • Pippuria
 • Erilaisia vihersalaatteja ja/tai yrttejä

Kastike:

 • 2 rkl muscovadosokeria tai ruokokidesokeria
 • 2 dl karpaloita
 • 2 dl kanalientä
 • 1 dl punaviiniä
 • Kuorittu porkkana
 • ½ sipulia
 • Laakerinlehti
 • Muutama mustapippuri
 • Vajaa ½ dl balsamicoa (alkuun 1-2 rkl riittää, maistele ja lisää tarvitaessa)

Aloita kastikkeen valmistamisesta.

Laita sokeri kattilaan ja lisää karpalot, kun sokeri alkaa sulaa.

Sekoittele ja anna marjojen mehustua. Lisää kanaliemi, punaviini, kasvikset ja mausteet. Anna liemen kiehua n puoli tuntia. Siivilöi ja keitä kokoon niin, että puolet on jäljellä. Lisää sitten balsamico.

Alkuperäinen kastikeresepti www.gurmee.net

Valmista ankka:

Tee ristikkoviillot rasvaan, varo leikkaamasta lihaa. Halutessa puhdista liha kalvoista (itse en jaksanut).

Laita ankka kylmälle pannulle rasvapuoli alaspäin. Nosta lämpötilaa siten, että rasva alkaa sulaa ja rapeutua. Paista rapeaksi! Käännä ankka vielä pieneksi hetkeksi lihapuoli alaspäin (n minuutti). Nosta ankka uunivuokaan ja kaada kastike päälle. Jätä rasva pannuun perunoita varten. Laita ankka uuniin 160 astetta ja paista 8-10 min tai kun sisälämpötila 58 asetta. Kääri hetkeksi folioon. Ankka saa jäädä reilusti roseeksi. Siivilöi kastikkeesta liika rasva, jos tarpeen(en siivilöinyt) ja sen jälkeen valele ankan päälle.

Valmista perunat:

Upota perunat ankanrasvaan. Jos rasvaa ei ole riittävästi, lisää mukaan öljyä siten, että perunat peittyvät puoleen. Lisää valkosipuli ja chili. Suola ja pippuri. Kääntele keskilämmöllä n 15 min tai kunnes napakan kypsiä. Nouki osa valkosipuleista, poista kuoret ja muserra sekaan.

Yhdistä perunat ja vihersalaatti (itse käytin jääkaapista löytyneitä rucolaa ja vuonankaalta). Raasta päälle reilusti parmesanjuustoa. Ja lorauta lopuksi reilu annos laadukasta oliiviöljyä ja ronski puristus sitruunaa sekaan. Bon Appetit!

Previous Post Next Post

You Might Also Like