Kastikkeet, Lihat, Pääruoat

Paahtopaisti kahdella kastikkeella

Perinteinen paahtopaisti on pomminvarma tarjoiltava lähestyviin juhlapyhiin. Kunhan sen vain valmistaa huolella. Siis hyvästä raaka-aineesta ja marinadista. Ja mikä tärkeintä: muistaa varata riittävästi aikaa lihan marinoitumiseen. Maustamisen lisäksi marinointi myös mureuttaa lihaa, joten annathan sille aikaa vähintään vuorokauden.

Paahtopaisti on siitä kiitollinen kaveri juhlapöydässä, että sen voi huoletta tarjoilla myös kylmänä. Voit siis hyvin paistaa lihan aamuhämärässä ja leikata sen tarjolle juuri ennen vieraiden saapumista. Helppoa.

Meidän perheessä joulun ja uuden vuoden juhlat jatkuvat loppiaisena minun Sydäntytön valmistumisen merkeissä. Tiedä vaikka buffapöydästä löytyisi Merkonomin papereiden vierestä paahtopaistia. Onnea Kiialle. Todistus jaettiin juuri tänään.

Neljälle.

  • Paahtopaisti
    • n. 1 kg naudan paahtopaistia
    • 1 dl balsamiviinietikkaa (tumma)
    • 1/2 dl soijaa
    • n. 5 valkosipulinkynttä
    • 1-2 rkl (inkivääri)hunajaa
    • loraus hyvää oliiviöljyä
    • 1 tl dijon-(kokojyvä)sinappia
    • 1-2 tl suolaa
    • 1 tl cayennepippuria
  • Piparjuurikastike
    • 1 dl turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
    • 1 dl kermaviiliä
    • n. 2 rkl piparjuuritahnaa (tai maun mukaan)
    • Hyppysellinen sokeria
    • Hyppysellinen suolaa
    • n. 2 tl valkoviinietikkaa
    • Pieni puristus sitruunanmehua
    • Mustapippuria
  •  Paistoliemikastike
    • n. 1 dl paistolientä
    • n. 1 dl lihalientä (huoneenlämpöistä)
    • 1-2 tl maizenaa (tumma)
    • Suolaa
    • Mustapippuria
  • Lisäksi
    • Tuoretta timjamia tai muuta haluamaasi yrttiä
    • (Mustaa) sormisuolaa
    • Mustapippuria
    • Haluamasi lisuke esim. uuniperuna

Siisti liha kalvoista ja laita suljettavaan muovipussiin. Sekoita marinadin ainekset keskenään kulhossa ja kaada lihan seuraksi pussiin. Sulje pussi huolella ja siirrä jääkaapiin maustumaan vähintään vuorokaudeksi.

Nosta liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Valuta paisti ja pyyhi ylimääräinen marinadi pois. Siirrä uunivuokaan ja työnnä paistolämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan. Kypsennä paistia noin vartin verran ja laske uunin lämpö sitten noin 150 asteeseen. Kypsennä paistia kunnes mittari näyttää 55-65 astetta. 60 asteessa liha on puolikypsää ja jää kauniin roseeksi. Anna lihan levähtää folioon käärittynä kastikkeiden valmistamisen ajan.

Valmista piparjuurikastike. Sekoita kastikkeen kaikki ainekset keskenään ja nosta viileään maustumaan.

Valmista paistoliemikastike. Valmista lihaliemi esim. fondista, jäähdytä hetki. Sekoita maizena lihaliemeen ja siivilöi mukaan paistoliemi. Mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä kastiketta miedolla lämmöllä kunnes hieman sakenee. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.

Teroita veitsi. Leikkaa lihasta ohuen ohuita siivuja. Koristele timjamilla, ja mausta sormisuolalla ja pippurilla. Tarjoile kastikkeiden ja haluamasi lisukkeen kera. Tai osana juhlan buffapöytää.

Alkuperäinen resepti marinadiin: Soppa365

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply